İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi 16 gündür ölüm orucunda olan trans kadın tutuklu Diren Coşkun'a destek açıklaması yaptı.

Coşkun'un cezaevi koşullarına dikkat çeken İHD, Coşkun'un, erkek gardiyanlar tarafından elle aramaya maruz kaldığını aktardı.

Diren ile 7 Şubat 2017 günü Tekirdağ F Tipi cezaevinde görüşüldüğünü hatırlatan İHD yetkilileri görüşmede Diren'in anlattıklarını aktardı:

"Ben geçiş sürecini tamamladım. Ve artık ameliyat olarak cinsiyet değişikliğini gerçekleştirmek istiyorum. Bu nedenle, Tekirdağ Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtım. Daha önce dava açan Buse ile ilgili Tekirdağ Asliye Hukuk Mahkemesi karar vermiş iken, benim dosyamı görevsizlik kararı vererek Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gönderdiler. Bu durum, beni büyük bir güvensizliğe itti. Cezaevi idaresine başvurarak, tam teşekküllü bir hastaneye sevkimi istedim. Amacım, bir an önce cinsiyet değiştirme amaçlı heyet raporunu alabilmek…

Bugüne dek bunu sağlayamadım. Başka sorunlarımda var. Biz burada Buse ile iki kişilik yalnızlık yaşıyoruz. Kürt olduğumuz için mi bizimle ilgilenilmiyor diye düşünüyorum? Büyük bir tecrit altındayız. Makyaj malzemelerim verilmiyor, Erkek gardiyanlar tarafından elle aramaya maruz kalmam beni son derece tedirgin ediyor. Ruh halim bozuldu. Yargıya güvenimi tamamen bitirdim. Bu nedenle de ölüm orucuna başladım. “

Diren’e destek olmak amacıyla insan hakları ve LGBTİ+ aktivisti Kıvılcım Arat’ında ölüm orucuna başladığını hatırlatan İHD yetkilileri "yetkilileri göreve, kamuoyunu da dayanışmaya davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.