BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Bafra T Tipi Cezaevi'nde cinsel saldırı ve ayrımcı uygulamalara karşı 60 gündür açlık grevinde olan LGBTİ birey Tolga Erkuşan'ın durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

Aksoy, Erkuşan'ın durumuna ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin çeşitli şekillerde devam ettiğini dile getiren Aksoy, Bafra T Tipi Cezaevi’nde kalan trans tutuklu ve hükümlülerin uğradıkları hak ihlalleri ve cinsel saldırılar nedeniyle açlık grevi eylemi başlattığını kaydetti.

Eylemcilerden biri olan ve 60 günü aşkın süredir açlık grevinde bulunan Tolga Erkuşan’ın sağlık durumunun her geçen gün kötüye gittiğini ifade eden Aksoy, KAOS GL Derneği'ne gönderdiği mektupta yaşadıkları mağduriyetleri dile getiren Erkuşan'ın sistematik biçimde cinsel taciz ve şiddete maruz kaldıklarını aktardığını ifade etti.

Erkuşan'ın cezaevinde kaldığı süre içerisinde yaşadıklarını anlatırken 2009 yılında Giresun İnfaz Kurumu’nda bulunduğu sırada infaz koruma memurunun cinsel istismarına maruz kaldığını belirten Aksoy, "Daha sonra can güvenliği neden gösterilerek, Erkuşan Tokat İnfaz Kurumu’na nakledilir.  Tokat İnfaz Kurumu’nda cinsel tacizler devam ederek, bu cezaevinden de sırasıyla Niğde, Gümüşhane ve Bafra’ya nakledilir. Bafra’da da bu sefer başka memurların cinsel taciz ve şiddetine maruz kalan Erkuşan, yine bir infaz koruma memurunun şiddetine maruz kalır. Aldığı darbeler sonucu ağır yaralan Erkuşan, hastaneye götürülmez, cezaevi revirinde basit bir tedavi uygulanır. Ancak aynı gün fenalaşınca acilen Bafra Devlet Hastanesi'ne kaldırılır, burada tedavisi yapılır ve ayrıntılı bir rapor verilir" diye belirtti.

GÖRÜNTÜ KAYITLARI VE RAPORLARA RAĞMEN TAKİPSİZLİK

"Erkuşan, saldırgan memur hakkında şikayetçi olur, ancak kamera kayıtlarına ve hastane raporlarına rağmen takipsizlik kararı verilir. Yaşadığı şiddet ve cinsel taciz olaylarını protesto etmek ve sesini duyurabilmek için Erkuşan, 60 günü aşkındır açlık grevi eylemine devam ediyor" diyen Aksoy, iki ay içinde 20 kilo kaybeden Erkuşan'ın cezaevi koşullarının düzeltilmesini ve cinsel yönelimi nedeniyle uğradığı ayrımcı ve ötekileştirişi yönelimlerin son bulmasını istediğini aktardı.

Aksoy, Erkuşan'ın durumuna ilişkin Bakan Bozdağ'a şu soruları yöneltti:

- Bafra T Tipi Cezaevi’nde yaşanan cinsel taciz ve şiddet olayları ile açlık grevi eylemi hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

- Trans mahkum Tolga Erkuşan’ın uğradığı cinsel ve fiziksel saldırıların sorumlusu memur hakkında herhangi bir idari ya da cezai işlem yapılmış mıdır?

- Bafra T Tipi Cezaevi’nde kalan trans tutuklu ve hükümlülerin uğradığı taciz olaylarının sorumluları tespit edilmiş midir? Bunlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bakanlığınızın cinsel yönelimi nedeniyle mahkumların uğradığı taciz ve fiziksel şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla bir çalışması var mıdır?

- Açlık grevinde bulunan Tolga Erkuşan’ın sağlık durumu nedir? Tedavileri yapılıyor mu? Bafra T Tipi Cezaevinde açlık grevi başlatan eylemci sayısı kaçtır? Bunların talepleri yerine getirilmiş midir?

Etiket: LGBTİ nedir