CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, talepleri kabul edilmediği için 21 gün önce ölüm orucuna başlayan trans tutuklu Diren Coşkun'un taleplerini Meclis gündemine taşıdı.

Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmak üzere verdiği soru önergesinde trans kadın tutuklu Diren Coşkun'un insan hakları taleplerinin yerine getirilmediği yönündeki iddiaların yanıtını istedi.

Tanrıkulu, soru önergesi şu şekilde:

 1.Tekirdağ 2 No'lu Cezaevinde kalan ve yaklaşık 21 gün önce ölüm orucuna başlayan trans kadın tutuklu Diren Coşkun'un insan hakları taleplerinin yerine getirilmesi hususunda Adalet Bakanlığı bir an önce talimat verecek midir?

 2.Yaklaşık 21 gün önce ölüm orucuna başlayan trans kadın tutuklu Diren Coşkun'un kaldığı Tekirdağ 2 No'lu Cezaevi Müdürünün insan hakları talebine duyarsız kaldığı iddiası doğru mudur?

 3.İddialar doğru ise, Cezaevi Müdürü ve yönetim ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı inceleme ve soruşturma başlatılacak mıdır?

 4.Cinsiyet kimliği, insan varoluşunun ayrılmaz bir bütünü olup, Diren Coşkun'un hapishane yönetiminden sağlık hakkına dair talepleri aynı zamanda kişisel bütünlüğünün korunması ve kişilik hakkına saygı gösterilmesi gerekirken; hapishane yönetiminin Diren Coşkun'un cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsiyet geçişi ile ilgili en temel talepleri olan ameliyat, ve diğer her türlü tıbbi, psikolojik, psikiyatrik ve sosyal desteği sağlamamasının gerekçesi nedir?

 5.Diren Coşkun'un, açık cezaevine gitme hakkı olmasına rağmen buna izin verilmediğini iddiası doğru mudur?

 6.Türkiye'de illere göre cezaevlerinde tutuklu toplam kaç trans kadın ve erkek vatandaş bulunmaktadır? Tutuklu trans kadın ve erkeklerden kaçı hak ihlali yapıldığı gerekçesiyle cezaevi yönetimlerine başvuru yapmış, yapılan başvuruların kaçına ne şekilde yanıt verilmiştir?