8’inci Trans Onur Haftası etkinlikleri kapsamında bugün Taksim’de yapılması planlanan LGBTİ yürüyüşü İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Yürüyüş başlamadan önce Taksim ve çevresine yoğun güvenlik önlemleri alındı. Gezi Parkı kapatılırken, parka çevik kuvvet polisleri ve TOMA’lar konuşlandırıldı.

Yasaklanan yürüyüş için LGBTİ’ler Pangaltı’da bir araya geldi. LGBTİ’ler adına kısa bir açıklama yapan Eylem Çağdaş, şunları söyledi:

“Güvenlik, anayasal hakkını kullanan yurttaşları gazlayarak, döverek, gözaltına alınarak mı sağlanır? Yıllardır sorunsuz bir biçimde kutlanan ve kamu adına hiçbir sorun teşkil etmeyen Trans Onur Haftası, 2 yıldır Valilik tarafından engellenmekte. Valiliğe soruyoruz: Daha önce İstanbul LGBTİ onur yürüyüşü 2 yıldır tarafınızca yasaklanmakta. Bu 3 yılda 100’e yakın homofobi ve transfobi karşıtı yaralanmış, onlarcası gözaltına alınmış ve yine yüzlerce yurttaşa polis tarafından şiddet uygulanmıştır. Soruyoruz; Valinin bu sorulara cevap vermeyeceğini biliyoruz. Vali ve yürüyüşün yasaklanmasında fikir birliğine varan herkes bilsin ki anayasal hakkımızı kullanma cürretinden asla vazgeçmeyeceğiz.”

‘SİZİ SUÇ İŞLEMEMEYE DAVET EDİYORUZ’

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre yaptıkları yürüyüşün ve gösteri hakkının anayasa tarafından güvence altına alındığını belirten Çağdaş, valiliğe seslenerek son olarak şöyle devam etti:

“Suriye’den ve diğer tüm ülkelerden Türkiye’ye göçen tüm translar için yapacağımız yürüyüşü engelleyen valiye soruyoruz: Anayasa’nın 34’üncü maddesine göre, ‘Herkes önceden, izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı, gösteri ve yürüyüş yapma hakkına sahiptir.’ Bizler anayasal hakların korunması için mücadele eden yurttaşlar olarak sizi anayasaya uygun davranmaya ve suç işlememeye davet ediyoruz.”

Açıklamanın ardından Pangaltı’dan Taksime doğru yürüyüşe geçen kitle “Trans cinayetleri politiktir “, “Polis defol sokaklar bizimdir”, “Susma haykır translar vardır”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Travestiyiz burdayız alışın gitmiyoruz” sloganları attı. Polis, yürüyüşe geçenlere “Dağılın” anonsu yaptı. TOMA araçlarının gelmesiyle birlikte kitle ara sokaklara dağıldı.

LGBTİ aktivistlerinden Şeval Kılıç ve Buse Kılıçkaya’nın da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.