21 Haziran’da Taksim’de yürüyüşle sonlanacak 6. Trans Onur Haftası bugün basın toplantısıyla başladı. İstanbul LGBTİ aktivistleri, “Nefrete ve şiddete karşı bize bir yasa lazım” dedi.

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası ise önümüzdeki pazartesi başlıyor.

Kaos GL’de yer alan habere göre, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin düzenlediği Trans Onur Haftası’nın 6.sı bu yıl İnsan Hakları Derneği’nden düzenlenen basın toplantısıyla başladı.

Trans Misafirhanesi’nde kalan trans kadınlar ve İstanbul LGBTİ aktivistlerinin katıldığı basın toplantısında, bu senenin festival sloganı “Bize Bir Yasa Lazım” olarak açıklandı.

Ebru Kırancı, geçtiğimiz yıllarda translara yönelik nefret suçlarında büyük bir artış olduğunu belirterek, “Türk Ceza Kanunu’nda yer alan “haksız tahrik” indirimi zanlılar yakalansalar dahi yeterli cezalandırmanın gerçekleşmesine engel olmaktadır. Bu durum, çoğunlukla yetersiz ve zanlıların yararına olan bir uygulama olarak yorumlanmaktadır” dedi.

Kırancı nefret saldırılanda eksik ve yanlı yürütülen soruşturmaları eleştirerek sözlerine şöyle devam etti: “Nefret saldırılarında ve cinayetlerinde eksik ve yanlı yürütülen soruşturmalar transların herkes için geçerli olan haklardan mahrum bırakıldığını göstermektedir. Devlet, trans toplumunun temel yaşam haklarını garanti altına almalıdır.”

İÇ GÜVENLİK PAKETİ KONUŞULACAK

Kırancı, 19 Haziran’da yapacakları İç Güvenlik Paketi ve LGBTİ paneline de davet ederek, “İç Güvenlik Paketi en çok sokakta seks işçiliği yapmak zorunda kalan trans kadınları etkileyecek. Nefret cinayetlerinin bu paketle birlikte artacağını ve aynı şekilde devlet kaynaklı şiddetin de trans kadınları daha sistematik şekilde hedef alacağını düşünüyoruz. Bu yüzden ‘Bize bir yasa lazım’ diyoruz ancak bu yasa iç güvenlik paketi değil” dedi.

Kıvılcım Arat ise, bir başka önemli toplantıdan bahsetti. Trans Onur Haftası kapsamında, mülteci transların yaşadığı sıkıntıların konuşulacağı bir panel düzenlenecek.

Trans Onur haftası, Onur yürüyüşüyle son bulacak. Hemen ardından da 23. İstanbul LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) Onur Haftası başlıyor. Onur Haftası bu yıl 22- 28 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.

“Normal” temasıyla gerçekleşecek hafta kapsamında ikili cinsiyet sistemine dayanan, heteronormatif olarak yapılanmış toplumda LGBTİ bireyler ne tür normlarla karşılaşıyor, içselleştiriyor ve gündelik hayatını şekillendiriyor, homonormativite, transnormativite nedir, ne değildir konuşulacak.

Hafta boyunca herkese açık ve ücretsiz gerçekleşen etkinlikler kapsamında paneller, atölyeler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, piknik, yerel LGBTİ örgütleri buluşması ve partiler düzenlenecek. Aktivistler, LGBTİ örgütleri temsilcileri, milletvekilleri, yurt içi konsoloslukların temsilcileri ve yurt dışından milletvekilleri ve aktivistler düzenlenen etkinliklerde konuşmacı olarak yer alacak. (Agos)