Jinekolog F.H.’nin transseksüel olduğu için tedavi etmeyi reddettiği ve hakkında hakaret davası açtığı H.Ç. adlı trans kadın 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Davanın görüldüğü İstanbul 9.Asliye Ceza Mahkemesi, cezanın ertelenmesine karar verdi.

H.Ç’nin kendisini muayene etmeyi reddeden jinekolog hakkında savcılığa yaptığı başvuru ise valilik tarafından soruşturmaya izin verilmediği için reddedilmişti.

“SİZ ERKEKSİNİZ” DEYİP MUAYENE ETMEMİŞTİ  

Bianet’te yer alan habere göre, geçen sene özel bir hastanede cinsiyet geçiş ameliyatı olan H.Ç., ilaçlarını yazdırmak için 31 Mart 2014’te Beyoğlu İlçesi Prof.Dr. Reşat Belger Göz eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ünitesi'ne gitti.

H.Ç.'nin anlatımına göre, Genel Cerrahi, H.Ç.’yi Kadın Doğum Servisine yönlendirdi. Ancak kadın doğum servisinde çalışan doktor F.H., “Benim uzmanlık alanımda değil, ben sizi muayene etmem. Siz erkeksiniz, ben sizin durumunuzu tasvip etmiyorum” diyerek, H.Ç.’yi muayene etmeyi reddetti. Bunun üzerine H.Ç. doktordan şikayetçi olacağını söylerken, doktor F.H. “Git istediğin yere şikayet et” dedi.

H.Ç. avukatıyla başhekimliğe giderek tutanak tutturdu. Doktor F.H. de H.Ç. hakkında hakaret suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

15 Eylül’de H.Ç. söz konusu doktor hakkında “ayrımcılık, hakaret, tedavi hakkının engellenmesi ve doktorluk görevini ihmal” suçlamalarıyla şikayette bulundu. H.Ç.’nin şikayetinin ardından, valilik soruşturmaya izin vermedi.

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) avukatı Rozerin Seda Kip’in valilik kararına yaptığı itiraz ise İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nce oy çokluğu ile reddedildi.