Polisin saldırdığı 2015 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde açılan “Şaban’la Recep’in aşkına Ramazan engel olamaz” pankartını taşıyan üç kişiye “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” (TCK 216) suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya hakkında dava açılan iki kişi katıldı ve savunmalarını yaptı. Duruşmayı LGBTİ Kolektifi de takip etti.

İfade veren iki sanık suçlamaları kabul etmedi. Üç şikayetçiden biri duruşmaya gelerek katılma talebinde bulundu. Sanık avukatı Fırat Söyle, iddia edilen suç yönünden bilirkişiden rapor alınmasını talep etti.

Mahkeme, duruşmaya gelemeyen üçüncü sanığın zorla getirilmesine, şikayetçinin katılma talebinin ve sanık avukatının bilirkişiden rapor talebinin reddine karar verdi. Bir sonraki duruşma 27 Aralık saat 10.30’da.

“LGBTİ’LERE BASKIYA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN YÜRÜYÜŞE KATILDIK”

H.C.K ve G.Ö. savunmalarında LGBTİ’lerin uğradığı baskılara dikkat çekmek için yürüyüşe katıldıklarını belirterek, “Amacımız ve niyetimiz tamamen barışçıldı. Polis saldırdı. Polisin saldırısının ardından da herhangi bir taşkınlık yapmadan yürüyüşümüze devam ettik. O esnada pankartı gördüm. Pankarttan haberim yoktu. Hakaret içerdiğini düşünmediğimden ben de eşlik ettim” dedi.

“PANKARTTA HAKARET YOK, ESAS ŞİKAYETÇİLER HAKARET EDİYOR”

Pankartın dini değerlere hakaret etmediklerini vurgulayan H.C.K. ve G.Ö. savunmalarına şöyle devam etti:

“Pankartta iki tane ayın aşkın söz ediliyor. Bu sebeple hakaret yoktur. Halkı kin ve nefrete sürükleme suçunu esas işleyenin dosyanın şikayetçisi olduğunu düşünüyorum çünkü dosyada geçen ifadelerde şikayetçi olan avukatlar açıkça LGBTİ bireylerden duydukları rahatsızlıkları ve her sene barışçıl bir şekilde yapılan Onur Yürüyüşü’nün kendilerini ‘hiddet ve asabiyet’e sürüklediğini belirtmişlerdir. Bu, toplumun bir kısmını aşağılayan bir ifadedir.”

BİLİRKİŞİ TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Hakim, şikayetçinin davaya müdahil olma talebini reddetti, duruşmaya gelmeyen kişi hakkında zorla getirme kararı verdi.

Pankart tutan homofobi ve transfobi karşıtlarının avukatı Fırat Söyle’nin pankarta ilişkin bilirkişi incelemesi talebi de reddedildi.

Dava 27 Aralık 2016’ya ertelendi.

Kaynak: Kaos GL - Bianet