Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBTT) Dayanışma Derneği’nin düzenlediği Pembe Hayat KuirFest beşinci yaşını kutluyor. Yolculuğuna 14 Ocak’ta Ankara’da başlayan festival, 22-24 Ocak tarihleri arasında bu kez İstanbul’u gökkuşağı renklerine boyayacak!

KuirFest’in İstanbul gösterimleri ve söyleşileri Başka Sinema ev sahipliğinde Fransız Kültür Merkezi ile Pera Müzesi ve Goethe-Enstitüsü’nde gerçekleşecek. Fransız Kültür Merkezi’ndeki gösterimler için biletler mekândan 10 TL’ye temin edilebilir. Pera Müzesi ve Goethe-Enstitüsü'nde gerçekleşecek etkinlik ve gösterimler ise ücretsiz.

KuirFest, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz, feminist sinemanın en önemli isimlerinden Belçikalı yönetmen Chantal Akerman’ın anısına, yönetmenin Ben, Sen, O (Je, tu, il, elle, 1975) filmini gösteriyor. Sinema tarihinin en provokatif yapımlarından, yönetmenin 24 yaşındayken çektiği, ilk uzun metrajlı filmi Ben, Sen, O 24 Ocak’ta Fransız Kültür Merkezi’nde İstanbul’daki festival takipçileriyle buluşacak.

Ünlü yönetmen ve aktivist Tom Kalin, Yeni Kuir Sinema’nın en önemli örneklerinden sayılan siyah beyaz filmi Swoon (1992) ile KuirFest’in ana konuğu olarak İstanbul’a geliyor. Filmin 23 Ocak Cumartesi günü Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek gösteriminin ardından Kalin’le yapılacak söyleşiyi kaçırmayın!

İstanbul izleyicisi, KuirFest’in ‘qÜLT’ bölümünde bu yıl Swoon filminin yanı sıra sinema tarihine damgasını vuran iki yapımla daha bir araya gelecek. 25. yılı için restore edilen kopyasıyla, Doğu Almanya’da çekilen ilk açık gey temalı film olan Coming Out (1989) ve sinema tarihinin ilk LGBT temalı filmlerinden Diğerlerinden Farklı (Anders Als die Andern, 1919) festivalin beşinci yıl sürprizlerinden. Coming Out ve Diğerlerinden Farklı Goethe Enstitüsü’nde ücretsiz izlenebilir.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya festivallerinde ilgi gören, ödüllü filmler KuirFest’in ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünde buluşuyor. İlk gösterimi geçtiğimiz yıl Berlinale’nin ‘Panorama’ bölümünde gerçekleşen Kıyı (Beira-Mar, 2015), Sundance’de kazandığı 'En İyi Yönetmen' ödülünden bu yana gerçek bir festival favorisine dönüşen ve Litvanya'yı bu yılki Oscar yarışında temsil eden Sangailė’nin Yazı (Sangailės Vasara, 2015), Yeşilçam filmleri ile erken dönem Almodóvar yapımlarını anımsatan bir trans hikâyesi olan Meksika yapımı Yalnız Yıldızlar (Estrellas Solitarias, 2015)Sen Bakmazken (While You Weren’t Looking, 2015), terk edilme ve ayrımcılık gibi ciddi meseleleri esprili bir dille anlatan kara komedi  Kırık Gardenyalar (Broken Gardenias, 2014), arzu ve ölüm arasındaki ilişkiyi sorgulayan karanlık aşk hikâyesi Sonsuz Aşk (Amor Eterno, 2014) ve yine geçtiğimiz yıl Berlinale’nin ‘Panorama’ bölümünde dikkat çeken yapımlarından Mavi Saati (Onthakan, 2015) Ankara’dan sonra İstanbul’da da seyirci karşısına çıkacak. KuirFest’e Endonezya’dan katılan, aralarında Berlin Film Festivali’nin de bulunduğu birçok festival için Asya Filmleri programlayan John Badalu, Mavi Saati filminin 22 Ocak’ta Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek gösteriminin öncesinde kısa bir ön sunuş gerçekleştirecek.

Festivalin ‘Kuir Belgeseller’ bölümünde; kuir sinemanın öncü isimlerinden Barbara Hammer’ın Pulitzer ödüllü Amerikalı şair Elizabeth Bishop’un bilinmeyen dünyasını ve lezbiyen bir sanatçı olarak var olma mücadelesini anlattığı Bu Eve Hoşgeldiniz (Welcome To This House, 2015), Jannik Splidsboel’in yeni filmi Uygunsuzlar (Misfits, 2015), Vietnam yapımı Madam Phung’un Son Yolculuğu (Chuyến Đi Cuối Cùng Của Chị Phụng, 2014), 1950’lerin Hollywood yıldızlarından Tab Hunter’ın bir gey aktör olarak stüdyo sisteminde var olma çabasını anlatan Gizli Dosya: Tab Hunter (Tab Hunter Confidential, 2015) gösterilecek.

Pembe Hayat KuirFest yurtdışından programcılarla işbirliği yapmaya devam ediyor. Britanya Film Enstitüsü’nce düzenlenen Flare LGBT Film Festivali’nin yeni kuir sinemanın en iyi örneklerini bir araya getiren ‘BFI Flare Kısa Seçkisi’ni görmek isteyenler festivalin ilk gününde Goethe Ensitüsü’nde buluşuyor. Yine BFI Flare işbirliğiyle festival programında yerini alan ‘Qara Kuir’ bölümü ise, Britanya siyah kuir sinemasının önemli ismi, sinema ve tiyatro yönetmeni, oyuncu Topher Campbell’ı konuk ediyor. Yönetmenin, 1987’de Londra’da gerçekleştirilen ilk Ulusal Siyah Eşcinsel Erkekler Konferansı katılımcılarının 20 yıl sonra, 2007’de yeniden buluşmasını belgeleyen filmi Şu Hayatlarımızda: 20 Yıl Sonra Yeniden’de (In This Our Lives: The Reunion, 2008) 22 Ocak Cuma günü, Goethe Enstitüsü’nde gösterilecek. Gösterimin ardından, Britanya siyah kuir sineması ve siyah kuir hareketin tarihi, filmin yönetmeni Topher Campbell ve BFI Flare programcılarından yazar Jay Bernard’ın katılımıyla tartışılacak. Bölüm kapsamında ayrıca, Campbell X’in ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu  Azgın Hayat (Stud Life, 2012) da görülebilir.

Festival, İstanbullu animasyonseverleri unutmuyor. Dünya festivallerinde adından söz ettiren, ödüllü kuir animasyonlar, DOK Leipzig programcılarından Annegret Richter’in hazırladığı, seçki kapsamında 23 Ocak Cumartesi günü Goethe Enstitüsü’nde izleyicilerini bekliyor.

Pembe Hayat KuirFest beşinci yaşını sürprizlerle kutlarken, festival programına bu yıl ilk kez kısa film yarışması dâhil ediyor. İzleyiciler İsveç’ten Tayland’da pek çok ülkeden kısalar için Goethe Enstitüsü’nü mesken tutuyor olacak.

KuirFest, geçtiğimiz yıl talihsiz bir trafik kazasında kaybettiğimiz yoldaşlarımız, LGBTT aktivistleri Boysan Yakar ve Zeliş Deniz’i anmadan festivali kapatmıyor. Boysan ve Zeliş’in ürettiği Beyaz Atlı Prens Boşuna Gelme (2009) ve Yürüyoruz (2006) belgeselleri, festivalin son gününde Goethe Enstitüsü’nde gösterilecek.