İstanbul Valiliği, Onur Yürüyüşü’ne saldıran, polise soruşturma açılmasına izin vermedi.

LGBTİ örgütlerinin 2015 Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısının ardından Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü görevlilerinin yargılanmasına ilişkin suç duyurusu sonuçlandı.

Kaos GL’nin haberine göre, İstanbul Valiliği, Onur Yürüyüşü’nün “yasaklı” olduğunu söyleyerek tüm gün süren polis saldırısının “yasal sınırlar içerisinde” olduğunu savundu.

LGBTİ örgütlerinin sunduğu delillere ve basında yer alan görüntülere rağmen, “polislerin görevlerini kötüye kullandıklarına dair herhangi bir bilgi, belge ve görüntü kaydı” olmadığını öne sürdü.

LGBTİ örgütleri Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısına ilişkin dönemin İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve kanunlara aykırı emri uygulayan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Kaos GL, Lambdaistanbul, SPoD LGBTİ ve Kırmızı Şemsiye; sorumluların kasten yaralama, işkence, eziyet, kötü muamele, cebir, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması, görevi kötüye kullanma, kanuna aykırı emir vermek ve yerine getirmek, ifade özgürlüğünün kullanımını engelleme, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının kullanımını engelleme ve hürriyeti tehdit suçlarından yargılanmasını istemişti.