İstanbul Valiliği, dün İstiklal Caddesi'nde yapılması planlanan ancak polis saldırısı ile karşılık bulan LGBT Onur Yürüyüşü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, polisin Onur Yürüyüşü’ne katılanlara gerçekleştirdiği saldırı savunuldu.

Herhangi bir müracaatın yapılmadığı iddia edilen açıklamada, Valilik, yürüyüşe ‘provakasyona açık olması nedeniyle’ ve ‘bazı grupların tepki gösterebileceği duyumu’ üzerine ‘müdahale edildiğini’ ileri sürdü. Tazyikli suyun yanısıra biber gazı ve plastik mermi de kullanılan polisi saldırısı valilik tarafından ‘orantılı’ olarak nitelendirildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Sosyal medya ve basın organlarından edinilen bilgilere göre 28 Haziran 2015 Pazar günü LGBT Onur Yürüyüşü adı altında bazı grupların Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi üzerinde yürüyüş ve eylem yapacakları, ayrıca bazı grupların da buna tepki gösterebileceklerine dair duyumlar alınması üzerine, anılan bölgelerde gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır.

Yapılacak yürüyüş ile ilgili olarak; Valiliğimize herhangi bir müracaat veya bildirimin olmaması ve provokasyona açık olması nedeniyle, toplanan gruplar ikaz edilmiş fakat eyleme devam edilmesi üzerine güvenlik güçlerimiz tarafından kanunların verdiği yetki dahilinde orantılılık ilkesine özen göstermek suretiyle müdahalede bulunularak dağıtılmıştır.

Eylem yapan grupların dağıtılması sonucu Taksim Meydan, İstiklal Caddesi ve ara sokaklarda hayat olağan akışına dönmüş, olaylar neticesinde sağlık kurumlarımıza sevki gerektiren herhangi bir yaralanma meydana gelmemiştir."