Trans kadın tutuklu Diren Coşkun, 21 gündür ölüm orucunda.

Kaos GL Derneği, 25 Ocak’tan bu yana eylemini sürdüren Coşkun’un taleplerinin karşılanması için çağrıda bulundu.

Kaos GL’nin açıklamasının tamamı şöyle:

“Tekirdağ 2 No’lu Cezaevinde kalan ve 20 gün önce ölüm orucuna başlayan trans kadın tutuklu Diren Coşkun’un insan hakları talepleri bir an önce yerine getirilmelidir. Cinsiyet kimliği, insan varoluşunun ayrılmaz bir bütünüdür. Bu açıdan, Diren Coşkun’un hapishane yönetiminden sağlık hakkına dair talepleri aynı zamanda kişisel bütünlüğünün korunması ve kişilik hakkına saygı gösterilmesi ile de ilgilidir. Hapishane yönetimi Diren Coşkun’un cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsiyet geçişi ile ilgili en temel talepleri olan ameliyat, epilasyon ve diğer her türlü tıbbi, psikolojik, psikiyatrik ve sosyal desteği sağlamakla yükümlüdür.

Diren Coşkun, açık cezaevine gitme hakkı olmasına rağmen buna izin verilmediğini de beyan etmektedir. Kendisi hukuksuz bir şekilde tecrit altında tutulmaktadır. Tecrit, en ağır cezalardan biridir ve hukuksuz bir şekilde uygulanması ciddi bir suçtur.

Kaos GL Derneği olarak başta hapishane yönetimi olmak üzere ilgili tüm ulusal ve uluslararası kurumları Diren Coşkun’un haklarının yerine getirilmesi ve taleplerinin karşılanması için görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Diren Coşkun yalnız değildir.”

2017 yılının Ağustos ayında tutuklanan Keskesor aktivisti Diren Coşkun, cezaevindeki hak ihlallerine, ameliyat ve tedavi hakkının engellenmesine karşı ölüm orucu başlattı.