Uzun bir süredir Mülteci LGBTİ’ler özelinde çalışmalar yürüten Hak ve Eşitlik İçin Varoluş LGBTİ Derneği (Hevi LGBTİ), 9 Ekim Pazar günü Van Kadın Derneği (Vakad) ve AhTamara LGBTİ inisiyatifi birlikteliğinde ‘Mülteci LGBTİ ve Sorunları’ adlı panelde buluşuyor.
 
İçinde Mülteci LGBTİ’lerle görüşmelerin, raporlamaların da bulunduğu “Mülteci LGBTİ’ler” adlı kitabı üzerine de konuşulacak.
 
Hevi LGBTİ Derneği sosyal medya üzerinden, “Mülteci LGBTİ’leri konuşmak ve son zamanda tartışılmaya başlanan Suriyeli, “Geçici Koruma Kapsamındaki” mülteciler ve verilmesi planlanan “vatandaşlık” durumunu, özelde LGBTİ Mülteciler için “vatandaşlık” durumunun pozitif/negatif yönlerini hep beraber tartışmak, yaşanan sorunlar, hak ihlalleri için ortaklaşa bir kamuoyu baskısı oluşturmayı istiyoruz. Bu hedefler çerçevesinde 9 Ekim 2016 (Pazar) günü Van’da ortaklaşa yapacağımız panele herkesi bekleriz” çağrısında bulundu.
 
MÜZEYYEN ARAÇ: İLK PANELİMİZ VAN’DA…
 
Derneğin Mülteci LGBTİ’ler özelinde çalışmaları üzerine konuşan Hevi LGBTİ aktivisti Dilan Yılmaz, “Mülteci LGBTİ’ler ve Sorunları” adlı panelimiz ilk olarak Van’da yapılacak, sonra birkaç şehirde daha devam edecek. Mülteci LGBTİ’lerin sorunlarını konuşmaya ve özelde çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz. Mülteci LGBTİ’lerin yaşadıkları sorunları, hak ihlalleri görmezden gelinemez. Biz her defasında dillendireceğiz’’ dedi.


 
MÜLTECİ LGBTİ’LER KİTABI NEDİR?
 
Eylül 2015’de kurulan Hevi LGBTİ Derneği, dernek kuruluşuyla birlikte Türkiye’de yaşayan Mülteci LGBTİ’lerin sorunları üzerine uzun bir süre çalışma yürütmüş, bu çalışma sonrası birçok Mülteci LGBTİ’nin yaşadıkları sorunları çıkardıkları ‘Mülteci LGBTİ’ler’ adlı kitaba taşımıştı.
 
Mülteci LGBTİ’ler adlı kitap çalışmasında, Mülteci LGBTİ’lerin yaşadıkları sorunların yanı sıra;  Mülteci LGBTİ’lerin hukuki, sağlık ve barınma hakkı üzerinde de ‘Mülteci LGBTİ’ler’ adlı kitap önemli bilgi kaynağı oluşturmakta.
 
Kitap; Arapça, Kürtçe ve Türkçe olarak 3 dilde basıldı. Kitap hakkında Bianet’ten Dilara Şenkaya’nın yaptığı röportajda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz:
bianet.org
 
(Giray Poyraz / Demokrat Haber)