Cumhurbaşkanı adayı Seahattin Demirtaş'a bir destek açıklaması da LGBTİ'lerden geldi.

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği aktivisti Ebru Kırancı, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) aktivisti Deniz Şapka ve Dersim Roşitiya Asme LGBTİ oluşumu üyesi Loren Elva, Cumhurbaşkanı adayları hakkında görüşlerini paylaştı.

KINACI: LGBTİ'LERİ ÖTEKİLEŞTİRMEYEN TEK ADAY DEMİRTAŞ

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği aktivisti Ebru Kırancı, özellikle CHP'nin sağcı-muhafazakar bir politika güden MHP ile ortak aday çıkarmasına şaşırdığını belirterek adaylar içinden HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'ı destekleyeceğini söyledi. Demirtaş'ın adaylar içerisinde LGBTİ bireyleri ötekileştirmeyen tek aday olduğunu belirten Kırancı, Cumhurbaşkanı seçilecek adaydan da LGBTİ bireyleri tanımaları gerektiğini söyledi. Kırancı, konuşmasında LGBTİ bireylerin maruz kaldığı ayrımcılığa da işaret etti.

ŞAPKA: DEMİRTAŞ, KLASİK 'ERKEK KAFASI'NDA DEĞİL

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) aktivisti Deniz Şapka ise cumhurbaşkanı adayının temel hak ve özgürlüklere duyarlı, din, dil, ırk ve cinsiyet kavramları konusunda ayrımcı olmayan en önemlisi de kadın veya erkek olsun klasik "erkek kafasında" olmayan bir aday olması gerektiğini söyledi. Şapka 3 aday arasında saydığı bu özellikleri HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'ta gördüğünü ve kendisini destekleyeceğini söyledi.

Demirtaş'ı neden kendi adayı olarak gördüğünü dile getiren Şapka, " Demirtaş'ın yıllarca bolca ayrımcılığın yaşatıldığı bir coğrafyadan geliyor olması ve aynı zamanda kendisinin de zamanında çok acılar çekmiş olması ya da acılara şahit olması benim kendisini aday olarak destekleme gerekçelerim arasında yer alıyor" dedi. Cumhurbaşkanı adayından taleplerinin anayasal eşitlik, nefret suçlarının anayasada yer alması, cinsiyetçi olmayan bir Türkiye olduğunu ifade eden Şapka, "Artık her gün kadın ve LGBTİ cinayetleri duymak istemiyorum" dedi.

ELVA: HDP, HOMOFOBİ VE TRANSFOBİYE KARŞI

Dersim Roşitiya Asme LGBTİ oluşumu üyesi Loren Elva ise Türkiye ve bölge illerinde örgütlenmeye başlayan LGBTİ'lerin bu sayede görünürlüklerinin arttığını söyleyerek, Cumhurbaşkanı'nın da kendilerini temsil etmesini istediklerini söyledi. 12 yıllık AKP iktidarı sürecinde yüzü aşkın LGBTİ bireyin katledildiğine dikkat çeken Elva, "AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan başbakan olmadan önce verdiği sözlerin arkasında durmadı. Onun başbakanlık yaptığı dönemde yüzden fazla LGBTİ katledildi. Bunların katillerinden biri de bu ülkenin başbakanıdır. Bu nedenle herhangi bir ümidimiz yok kendisinden" dedi.

Elva, CHP ve MHP'nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da kendileri için Başbakan Erdoğan'dan farkı olmadığını söyledi. Elva, "CHP dün Çorum'da Alevi halkını katleden, 12 Eylül darbesi sürecinde birçok trans kadına her türlü fiziki, psikolojik ve cinsel şiddet uygulayan bir hareketle ortaklaşarak samimiyetini ortadan kaldırmıştır "diye belirtti. HDP'nin homofobi ve transfobiye karşı verdiği mücadelenin önemli bir noktada durduğunun altını çizen Elva, üyesi olduğu Roştiya Asme LGBTİ oluşumunun HDP'nin adayı Demirtaş'ı destekleyeceğini ifade etti.