LGBTİ’ler bir imza metniyle cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’ı desteklediğini duyurdu.

Bianet'in haberine göre; farklı şehirlerden 12 LGBTİ örgütünün imzaladığı metne kurumsal imza yerine bireysel imza verenler ya da bağımsız aktivistlerden oluşan 15 kişi de destek verdi.

Açıklamada Türkiye’deki LGBTİ’lerin karşılaştığı hak ihlallerine yer verilerek “egemen siyasi kesimler tarafından LGBTİ’lerin görülmedikleri” belirtildi.

LGBTİ’ler Demirtaş’ın LGBT’ilerin varlığını ve taleplerini amasız ve ancaksız olarak sahiplendiği vurgulayarak desteklerini açıkladı.

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde; özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve barış temelinde yeni bir yaşam çağrısı yapan, ‘Yeni yaşam çağrısı cinsel özgürlükçü toplumdur’  diyen, insan haklarını istisnasız savunan, ayrımcılığa ve ötekileştirmeye maruz kalan tüm kimliklerin eşit ve özgür yaşayacağı bir toplumun yaratılması için ‘dik durulması’ gerektiğini vurgulayan Halkların ve Değişimin Adayı Sayın Selahattin Demirtaş’ı desteklediğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.”

“AMASIZ VE ANCAKSIZ”

 Açıklamada şu ifadeler öne çıktı:

 “Türkiye’de egemen sistem ve onun temsilcileri LGBTİ’lerin varlığını adeta yok sayarak ısrarlı biçimde görmezden gelmekte, görmezden gelemediği noktada ise LGBTİ’lere karşı düşmanca tavır alıyor. Ötekileştirilen ve düşmanlaştırılan LGBTİ’ler cinsel kimlikleri dolayısıyla kamusal alanın dışına itiliyor; eğitim, sağlık, sosyal hizmetler, çalışma hayatı ve medya gibi birçok alanda ayrımcılığa uğruyor, anayasada herkes için hak olarak tanımlanan birçok haktan eşit bir biçimde yararlanamıyor ve toplumsal yaşama eşit biçimde katılmaları engelleniyor. Bununla kalmamakta her tür ve düzeyde baskı ve şiddet görüp, nefret söyleminin ve nefret suçlarının hedefi haline getirilerek yaşam alanları daraltılyor ve en temel yaşam hakkından mahrum bırakılıyor.

“Söz konusu zulüm politikaları karşısında LGBTİ Hareketi 20 yılı aşkın bir süredir eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürütüyor. Eşcinsellerin kurtuluşu heteroseksüelleri de özgürleşecektir şiarını odak alan LGBTİ Hareketi, bir yandan hakim sistemin dayattığı zorunlu heteroseksüelliğe karşı LGBTİ varoluşunu savunurken, diğer yandan tüm ezilenler arasında yoldaşlaşma zemininde birlikteliklerin büyütülmesi için çaba gösteriyor.

"Ortak ve eşit bir yaşamın inşasını temel alan LGBTİ mücadelesi şimdi artık siyasal platformda karşılığını bulmaktadır. Bugüne kadar egemen siyasi kesimler tarafından görmezden gelinen, ötelenen ve arka plana atılan LGBTİ’lerin varlığı ve talepleri cumhurbaşkanı adayı Sayın Selahattin Demirtaş tarafından amasız ve ancaksız olarak sahipleniliyor.” (BK)

KURUMSAL İMZACILAR:

Kaos GL Derneği; Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği; SPoD (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği); İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği; Hêvî LGBTİ İnisiyatifi; İstanbul Ayıları Grubu; Diyarbakır KeSKeSoR LGBTİ Oluşumu; Queer Adana; Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu; Gaziantep ZeugMADİ; Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform; Malatya Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gençlik İnisiyatifi.

Kurumsal imza yerine bireysel imza verenler ya da bağımsız aktivistler:

Barış Sulu (T-Der Trans Danışma Merkezi Kurucu Üyesi); Aras Güngör (T-Der Trans Danışma Merkezi Kurucu Üyesi); Yağmur Arıcan (Mersin LGBT 7Renk Derneği Başkanı); Tuna Şahin (Mersin LGBT 7Renk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi); Fırat Söyle (Lambdaİstanbul  Derneği Avukatı); Selahattin Cizrelioğlu (Queer Deer Hacettepe LGBTİ Topluluğu Aktivisti); Uğur Özaslan (Queer Deer Hacettepe LGBTI Topluluğu Aktivisti); Çağdaş Bilir (ODTÜ LGBTİ Dayanışması Aktivisti); Cihan Erdal (Halkların Demokratik Partisi /HDP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi- Bağımsız LGBTİ Aktivisti); Mehmet Tarhan (HDP Parti Meclis Üyesi- Bağımsız LGBTİ Aktivisti); Onur Arpaçukuru (HDP Parti Meclisi Üyesi); Levent Pişkin (Halkların Demokratik Kongresi/HDK Yürütme Kurulu Üyesi- Bağımsız LGBTİ Aktivisti); Pelin Kalkan (Bağımsız LGBTİ Aktivisti); Sercan Karagöz (HDK LGBTİ Aktivisti); Mehmet Sinan Birdal (Akademisyen- Bağımsız LGBTİ Aktivisti).