Bu yıl Türkiye’de yapılması engellenen LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün Hamburg versiyonuna bakan ve milletvekilleri dahil 150 bin kişi katıldı.

Avrupa ülkeleri ile ABD'de cinsel ayrımcılık ve dışlanmaya yönelik LGBTİ hakları için her yıl “Gay Pride”, “Pride Parade” adıyla gerçekleştirilen, Onur yürüyüşü kutlamasına Hamburg'da 15 bin kişi katıldı.

Karnaval şeklinde Lange Reihe semtinde başlayan kutlamanın startını Hamburg sosyal senatörü Melanie Leonhard verdi.



BAKAN VE VEKİLLER EN ÖNDE YÜRÜDÜ

Şehrin merkezi yerinde devam eden gösteriyi yol boyunca 150 bin kişi ilgiyle izledi. Hamburg dışından ve yurtdışından gelenlerle izleyici sayısının geç saatlere doğru 300 bine ulaştığı açıklandı.

Merkez tren istasyonuna yakın Lange Reihe semtinde start alan bu yılki gösterinin ana teması ABD'nin Florida eyaletindeki homoseksüellerin gittiği bir kulübe yönelik geçen haziran ayında düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülen 49 kişiydi.

Gösteri sırasında "Türkiye’de de insan hakları" ile "Ölüm cezası yasaklansın" dövizleri de dikkat çekti.

Cinsel ayrımcılık ve dışlanmaya karşı taşınan döviz ve pankartlar ile rengarenk giysili katılımcılar Dünya genelinde Gay, Lezbiyen, Transseksüel ve Biseksüellerin hakları savunuldu.

Katılımcılar arasında çeşitli siyasi parti ve dernekler ile Uluslararası Af Örgütü ve Google pankartı taşıyan grup üyeleri izleyicilere, ayrımcılığa ve dışlanmaya karşı bildireler dağıttı.



EYALET PARLAMENTOSU BAKAN VE VEKİLLERİ DE KATILDI

En önde aralarında Hamburg Yeşiller Partisi Başkanı, Bilim ve Araştırma Bakanı Katharina Fegebank, Sosyal Senatör Melanie Leonhard (SPD), Sosyal Demokrat Parti (SPD) Parlamento Grup Başkanı Andreas Dressel, Eyalet Adalet Bakanı Till Steffen (Yeşiller), Federal Parlamento milletvekili Johanes Kahrs (SPD), Farid Müller (Yeşiller) ile FDP Parlamento Grup Başkanı Katja Suding'in bulunduğu göstericiler kutlamanın bitimine kadar yürüdüler.



TARİHİ 1969 YILINA DAYANIYOR

Hamburg'da 1980'li yıllardan beri “Christopher Street Day” (CSD) ismiyle düzenlenen Onur kutlamasının tarihi 1969 yılına dayanıyor. 1969 yılında Stonewall Inn adlı barda baskı, şiddet ve ayrımcılığa dayanamayan eşcinseller ayaklanmış, kendileri üzerinde baskı kuran polisi bara hapsetmiş ve 4 gün boyunca sokaklarda çatışılmış, eylemler yapılmıştı.

LGBTİ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan gün dünyanın her yerinde onur haftası, gay onur, LGBT onur ve onur yürüyüşü gibi adlarla kutlanır. Türkiye'de Onur Haftası 1993'te ilk defa "Cinsel Özgürlük Haftası" adı ile kutlanmak istenmiş, ancak dönemin İstanbul valiliğinin izin vermemesi sonucu gerçekleşmemişti. 2015 ve 2016'da ise basın açıklaması yapılmasına dahi izin verilmedi.

Bu yıl Stuttgart Türk Toplumu’nun gerçekleşen Onur Yürüyüşü’ne destek vermesinin ardından Hamburg Türk Toplumu da dün düzenlenen “Christopher Street Day” Onur Yürüyüşü'ne katılarak bir grup üye ile ilk kez destek verdi. (Kaynak: Avrupa Postası)