Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’na göre, LGBTİ’lerin çoğu en yakınları tarafından katliam girişimine maruz kalıyor

Kaos GL 2016 Nefret Suçları Raporu'nu yayınladı. Rapora göre, katliam girişimlerinin çoğu LGBTİ'lerin tanıdıkları tarafından gerçekleştirildi.

Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu'nu 169 anketle oluşturduklarını açıklayan Kaos GL Derneği, buna göre 169 olayda 390 hak ihlali yaşandığını kaydetti.

Raporu oluşturan 169 anket, 121 mağdur ve 48 tanığın ifadeleri ile hazırlandı. Anket çalışması, 26 Mart 2016 ve 15 Mart 2017 tarihleri arasında yürütüldü ve rapora dahil edilen olaylar 2016 yılı içinde gerçekleşenlerle sınırlandırıldı. Çok az sayıda LGBTİ kendilerine yönelik nefret suçlarını, polis şiddetini ve polis tarafından uğradıkları cinsel istismarı yetkililere bildiriyor. Yine rapora göre, OHAL sürecinde gerek mağdurlar gerekse savunucu kurumlar açısından, nefret suçlarına karşı yürütülen mücadelenin alanı da daraldı. 

Nefret suçları 2016 yılında İstanbul ve Ankara'da yoğunluk gösteriyor. Nefret suçlarının büyük kısmı okulda, evde, evin civarında, toplu taşıma araçlarında veya duraklarında, kafe ve barlarda, sokakta veya diğer kamusal alanlarda işlendi.

Rapora göre, katliam girişimi, fiziksel şiddet, silahla yaralama, tecavüz veya diğer cinsel saldırıları içeren 58 olayın sadece 8'i polise bildirildi.

Olayların yarısından fazlasında saldırılar iki veya daha fazla sayıdaki görgü tanığının gözü önünde yapıldı. Görgü tanıklarının yarısından fazlası olaylara tepki vermedi. Yaklaşık beşte biri mağdurları destekleyici tavır aldı.

Rapor, olayların üçte ikisinde faillerin iki veya daha fazla sayıda kişiden oluştuğunu, 9 katliam girişiminin 9'unun da özel kişiler tarafından gerçekleştirildiğini, bu 9 vakadan 3'ünün failleri mağdurların aile üyeleri, 3'ü tanıdıkları, 1'i okul arkadaşları, 2'si tanımadığı kişiler olarak belirleniyor. Buradan hareketle 9 olaydan 7'sinde LGBTİ'lerin bizzat tanıdıkları kişiler tarafından öldürülmek istendiğini söylemek mümkün.

169 olayın 26'sında mağdurlar yaralandı, yalnızca 18'i tıbbi yardıma başvurdu. 121 mağdurdan ve 48 tanıktan 27'si saldırılardan sonra profesyonel psikolog veya psikiyatrist desteği alıyor.