Bu yıl 22'ncisi gerçekleşecek Eşcinsel Onur Haftası, 29 Haziran'da İstiklal Caddesi'nde düzenlenecek Onur Yürüyüşü'yle sona erecek . Geçen yaz 50 binden fazla katılımın olduğu etkinliğin bu seneki organizasyonu için LGBTİ hareketi destek bekliyor.

Ece Çelik'in Radikal'de yer alan haberine göre 22 yıldan bu yana düzenlenen Eşcinsel Onur Haftası her yıl hafta boyu süren atölyeler, paneller, partiler ve en sonunda gerçekleşen Onur Yürüyüşü’yle sona eriyor. 40-50 kişinin cesaret edip, garipseyen bakışlar altında toplanabildiği ilk Onur Yürüyüşleri’nden bugüne baktığımızda LGBTİ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans, İnterseks) hareketinin geldiği noktayı daha net görmek mümkün. Bu geleneğin sürmesi için bu yıl LGBTİ’ler destek istiyor. Daha önceki yıllarda çeşitli kuruluşlardan bütçe alan LGBTİ’ler bu yıl maddi kaynak sağlamak için kitlesel fonlama yöntemi Indiegogo’ya başvurdu. Şimdiye kadar yapılmış onur yürüyüşlerinden oluşan bir video hazırlayan LGBTİ’ler bu yıl tüm İstiklal Caddesi’ni gökkuşağına boyamak için hazırlayacakları bayraklar, dövizler, lolipoplar için gönlünüzden ne koparsa destek istiyorlar.

Lambda İstanbul gönüllülerinden Kağan Şentürk, destek isteğinin Türkiye ’nin son bir yılda yaşadığı olaylarla yakından ilgili olduğunu söylüyor. Normalde bu etkinlikler için çeşitli kurumlardan kaynak aldıklarını ve sık sık partiler düzenleyerek belli bir gelir elde ettiklerini anlatan Şentürk, “Ancak Gezi direnişinde hayatını kaybeden arkadaşlarımız, Soma olayları derken bu tatsız ortamda parti yapmak içimizden gelmedi, bu yüzden de kitlesel fonlama yöntemine gittik” diye konuşuyor. Her salı Lambda İstanbul’da toplandıklarını ve LGBTİ’lerin haklarını insanlara aktarmak için kafa yorduklarını belirten Şentürk, bu yöntemin İstanbul ve Ankara dışında yaşayan LGBTİ’lerin taleplerinden çıktığını da ekliyor: “İstanbul ve Ankara dışındaki LGBTİ’ler her görüştüğümüzde Onur Haftası’na nasıl katkı sunabileceklerini soruyorlardı. Biz de gerek şehir dışında gerek yurtdışında yaşayan LGBTİ’lerin bu şekilde katılım sağlayabileceklerini düşündük.”

Onur Haftası’nın LGBTİ bireylerin görünürlüğü açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Şengül, Gezi direnişinin çoğu harekete olduğu gibi LGBTİ hareketine de boyut atlattığını söylüyor. Onur yürüyüşlerinde insanların evlerinden çıkarak “Biz buradayız” diye haykırdığını anlatan Şentürk “Koskoca İstiklal Caddesi’ne sığamamanın mutluluğunu anlatmaya kelimeler yetmez” diyor. Türkiye’de değişmesi gereken çok şey olduğunu da ekliyor: “Öldürülen LGBTİ arkadaşlarımız için yürüyoruz, anayasada cinsiyet eşitliği için yürüyoruz. Yani haklarımız için yürüyoruz.”

LGBTİ HAFTASININ PROGRAMINDA NELER VAR?

Onur haftası etkinlikleri her sene çeşitli tema başlıkları altında düzenleniyor. Şimdiye kadar ‘Tabu’, ‘Dikkat Aile Var’, ‘Bellek’ gibi temaları işleyen Onur Haftası, 2013 senesinde ‘Direniş’ konusunu işlemişti. Bu yılın teması ise ‘Temas’. Şentürk bunun sebebini yine Gezi günlerine bağlayarak anlatıyor: “Geçen yıl Gezi Parkı’nda kurduğumuz çadırda sayısız grupla sohbet etme fırsatımız oldu. Taraftar gruplarıyla cinsiyetçi olmayan slogan bulma atölyeleri yaptık, pek çok önyargıları kırdık ve temasın ne kadar önemli olduğunu anladık, bu yüzden bu yılın temasını ‘temas’ olarak belirledik.

‘Temas’ konusu etrafında gelişen etkinliklerin yanı sıra ‘Hormonlu Domates Ödülleri’ de bu yıl 10’uncu kez verilecek. Ödüllerde yılın en homofobik söylemleri belirleniyor, homofobikler domatesleniyor. Etkinliklerde ‘Engelli LGBTİ’ler, ‘Hapishanedeki LGBTİ’ler ‘İslam ve LGBTİ’ gibi konular ele alınacak. İslam ve LGBTİ panelinin dikkat çekici olduğunu söylediğimde Şentürk, eşcinsel imamların panelist olarak geleceğini söylüyor.