Giray Poyraz / Demokrat Haber
 
Balıkesir Üniversitesi öğrencisi, LGBTİ aktivisti ve 10 Ekim Ankara Gar katliamı tanıklarından Uğur Büber sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı.
 
Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi, Uğur Büber 27 Aralık 2016’da bir final sınavı sonrasında önce gözaltına alındı, daha sonra tutuklu yargılanmak üzere Kepsut L Tipi Cezaevi’ne gönderildi.


 
“KİME KATİL DEDİN? KİM FAŞİST?”
 
Jandarma sorgusunda Büber’e sosyal medyada Maraş katliamına ilişkin haber paylaşımı ve “Katliamın değişmeyen yüzü Türkiye” ifadesi üzerine ''kime katil dedin?'' sorusu soruldu. Büber, “Türkiye’de Maraş, Çorum ve Sivas gibi illerde Alevilere yönelik saldırılar olmuş ve bunun neticesinde bir sürü Alevi yurttaş canice öldürülmüştür. Bunu unutturmamak ve suçluların cezasını bulması maksadıyla yapılmış bir paylaşımdır” dedi.
 
Ayrıca, Büber'e yönelitilen sorulardan biri de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın tutuklanmasıyla ilgili yaptığı paylaşım üzerine, ''burada kime faşist dedin?'' sorusu da soruldu.


 
Büber’e sorgulamada hangi derneklere üye olduğu ve “terör örgütü üyesi bir yakını olup olmadığı” da soruldu. Büber savunmasında şöyle dedi:
 
“İddiaları ve tarafıma yöneltilen suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Ben bir insan hakları aktivistiyim. İnsan hakları aktivistlerinin görevi devlete bazı şeylerin yanlış gittiğini, düzeltilmesi ya da değiştirilmesi gereken şeyleri söylemek, bunun için çalışma yapmak ve kanun yapıcılara bunun ne derece elzem olduğunu hatırlatmaktır. Ergenliğime ulaştığımdan beri silahla, savaşla hiçbir şeyin çözülemeyeceğine inandım. İnsanların her zaman konuşarak, merhabalaşarak sorunları çözebileceğine inandım. O yüzden silahlı bir grubun propagandasını yaptığım ya da üyesi olduğum iddiaları geçersizdir.”
 
Büber jandarma sorgusunun ardından Balıkesir 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı.
 
“MUHALİF ÖĞRENCİLERİ SİNDİRMEK İSTİYORLAR”
 
İnsan hakları savunucusu Uğur Büber’in arkadaşı Derya konuyla ilişkin, ''Dava dosyası bile henüz hazır değil. Uğur 1 haftadır tutuklu. Balıkesir küçük bir şehir ve burada muhalif kesime yönelik ağır bir baskı kuruldu. Birçok arkadaşımız tutuklandı. Balıkesir'de çok az muhalif kesim kaldı ve Uğur'da bu muhalif kesimin arasındaydı. Uğur, emekçi, duyarlı bir arkadaşımızdı ve tutuklanan diğer arkadaşlarımızla dayanışma içindeydi. Arkadaşlarımızın dava takibini yapan birisiydi. Uğur kendisini gizlemeyen Tİ aktivisti idi ve mücadelesini her koşulda verirdi. Uğur'a yönelik bu suçlamalar, diğer muhalif öğrencileri sindirmek amaçlıdır. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız, arkadaşımızla dayanışma içinde olacağız. Herkesi tutuklanan tüm arkadaşlarımız için dayanışmaya davet ediyorum'' dedi.