Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü, 19 Haziran Trans Onur Yürüyüşü ve 26 Haziran'daki LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne ilişkin açıklama yaptı.

Heteroseksist ve ataerkil sistemin her gün LGBTİ+'lerin varoluşunu hedef aldığı, cinsel saldırı, nefret söylemi ve nefret cinayetlerine varan şiddet biçimleriyle kendini ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, "En temel hak olan yaşam hakkı türlü biçimlerde gasp ediliyor, LGBTİ+'lerin barınma, eğitim, sağlık, sosyal hizmetlere erişme, çalışma gibi çeşitli hakları ihlal ediliyor. Tıpkı emek, ekoloji, kadın, halklar ve inançlar temelli tüm mücadelelerin meşruiyeti gibi LGBTİ+'lerin de onur ve özgürlük mücadelesinin meşruiyeti sorgulanamaz. Kendini ezilenlerin yanında konumlandıran herkes LGBTİ+'lerin yanında yerini almalıdır. LGBTİ+'lerin özgür olmadığı bir dünya, hepimizin karanlıkta olduğu bir dünya demektir" diye kaydedildi. 

Orlando'daki katliamla tekçi faşist zihniyetin LGBTİ+ mücadelesine karşı olduğunu gösterdiği vurgulanan açıklamada katliam lanetlendi. Çok geçmeden, IŞİD zihniyetinden farklı olmayan ancak kendilerini türlü isimlerle adlandıran oluşumların LGBTİ+'leri hedef gösterdiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi: "19 Haziran Trans Onur Yürüyüşü'nde, 26 Haziran LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nde kol kola yürümek için, omuz omuza direnmek için tüm halklarımızı davet ediyoruz."

Kaynak: JINHA