Doğan Haber Ajansı, Milliyet ve Hürriyet’te yayımlanan bir haberin kamuoyunu yanılttığını açıklayan Lambdaistanbul, haberin yayından kaldırılarak özür dilenmesini talep etti

Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, Doğan Haber Ajansı’nın Hürriyet ve Milliyet gazeteleri tarafından da yayımlanan bir haberine karşı sosyal medya kampanyası başlattı.

Kaosgl.org’un haberine göre Dernek, 29 Aralık 2014’te yayımlanan, “Oral seks yaparken yakalandılar” başlıklı haberde, habere konu olan iki erişkin bireyin kimliğini, yaşadıkları yerden mesleklerine, kaç yaşında olduklarından isimlerinin baş harflerine kadar tüm detaylarıyla aktararak bireylerin ifşa edilmesine, böylelikle hedef gösterilmesine neden olunduğunu belirtti.

EŞCİNSELLİK BİR SUÇMUŞ GİBİ LANSE EDİLİYOR”


Ceza Kanunu’nun “hayasızca hareketler” konulu 225’inci maddesinde “erkek erkeğe” gibi bir ifade bulunmadığına dikkat çeken Lambdaistanbul, birliktelik yaşamış iki yetişkin insanın “erkek erkeğe hayasızca hareketlerde bulunma” gibi bir “suçtan” ötürü yargılanacaklarının belirtilmesinin, kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ifade etti.

Söz konusu haberi hazırlayan muhabirin ve editörlerin içselleşmiş homofobik bakış açısı ve özensizlikle hareket ettiğini kaydeden Lambdaistanbul açıklamasında, “Bunda bir skandal yaratma, kamuoyunu kışkırtma isteği rol oynuyor. Böylelikle Türkiye’de suç olmayan eşcinsellik sanki bir suçmuş gibi sunuluyor, apaçık bir nefret söylemi sergileniyor” dedi.

Haberde temel medya etiği ilkelerinin çiğnendiğini belirten Lambdaistanbul açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kamuoyunu bilgilendirme adı altında iki insanın mahrem sayılan tüm bilgilerini deşifre ettiği için, Doğan Haber Ajansı’nı, Hürriyet ve Milliyet gazetelerini, başta deşifre ettiği mağdurlar olmak üzere kamuoyundan ve tüm okurlarından özür dilemeye davet ediyoruz. Kamuoyunu da sosyal medya adreslerinden ajans ve gazetelere ulaşarak haberi kaldırıp, özür dilemeleri için baskı oluşturmaya çağırıyoruz.”