Endonezyalı Müslüman trans kadınlar, ülkedeki Yogakarta şehrinde rahatça ibadet edip eğitim alabilecekleri bir okul kurdular.

Al Fatah Pesantren isimli okulda trans kadınlar daha özgür bir şekilde dini gerekliliklerini ve eğitimlerini alabilecekler.

Ozan Uğur’un Pembe Hayat‘taki haberine göre, “pesantren” olarak adlandırılan bu tür geleneksel okullardan Endonezya’da 13 binden fazla mevcut.

2014 yılında kapatılan bir başka pesantren, Endonezyalı LGBTİ aktivisti Shinta Ratri’nin evine taşınarak tekrar açıldı.

Ratri yaptığı açıklamada, “Tsunamiden sonra çok ağır ve acıklı bir dönem geçirdik. Fakat transların bir arada ve rahatça dua edebilecekleri bir yer yoktu. Bizler de dinimiz hakkında bilgi edinmek ve bir arada ibadet edebilmek için Al Fatah Pesantren’i kurduk” dedi.

Bir başka pesantren çalışanı Yuni Shara ise yaşanan gelişmeden sonra şöyle konuştu: “Camiye gittiğimde insanlar gözlerini bana dikiyorlar ve ‘Bu bir transseksüel’ deyip beni işaret ediyorlardı. Rahatça ibadet edemiyordum. Bu nedenle Pesantren bizim için büyük bir ihtiyaçtı.”

Eva, Endonezya’da yaşayan bir seks işçisi. Endonezya’da translara “waria” deniyor. Bu kalıp hem kadın  hem erkek anlamına gelen bir kelime.

Endonezya’da LGBTİ bireyleri koruyan herhangi bir yasa bulunmuyor. Böyle bir okulun toplumun değişmesi yönünde pozitif etki yaratacağını düşünen pek çok LGBTİ aktivisti var.