Kopenhag’ın Nørrebro bölgesinde bulunan Slottet yaşlı bakım evi, bu hafta şehrin geri kalanı Kopenhag Gurur (Copenhagen Pride) altında gey haklarını savunurken, Danimarka’nın ilk yaşlı homoseksüeller, biseksüeller ve trans bireyleri için bakım evine dönüştü.

Slottet’in yaşlı LGBT bireylerinin konaklayabilmesi ve hayatlarının altın yaşlarında gerçek kimliklerini saklamadan yaşayabilmeleri için hedeflenen bu plan ilk olarak kasım ayında duyuruldu.

LGBTİ Danimarka kıdemli komitesinin üyelerinden birisi Vivi Jelstrup, Berlingske’ye konuştu: “Biliyoruz ki yaşlı LGBTİ kişileri, bakım evlerine geldikleri zaman sıklıkla daha çok içlerine kapanıyorlar. İnsanlar farklı hayatlar yaşadılar. Kimi tamamen açık olmuşken kimileri ise daha dikkatli oldular ama genellikle bu yaşlardaki insanlar, kişilerin cinsel yönelimlerinin ve cinsel kimliğinin açık olmasının çok daha zor olacağı zamanlarda yaşadılar.”

“Birçoğu, kabul görmeyi beklemek için kavga etmektense, kendileri hakkındaki cinsel kimliklerini bakım evinde açıklamamanın daha kolay olacağını hissediyor. Bu, diğerleri gibi kendileri olma imkânına sahip olamamak ve yalnız kalmak anlamına geliyor. Bu tam olarak bizim, LGBTİ kişilerinin kendi hayatları hakkında konuşabilecekleri bir yere neden ihtiyacımız olduğunu gösteriyor” şeklinde ekliyor.

Slottet daha henüz LGBTİ profilini benimsemeden öncesinde de orada yaşayan Helge Madsen (83), TV2‘ye yaptığı açıklamada kendisinin homoseksüel olduğunu çalışanlara söylemesinin tam dört sene aldığını ve bakım evinin yeni profilinin altındaki gelecek yaşamı ve yeni LGBTİ dostlarını dört gözle beklediğini söylüyor ve ekliyor: “Sanırım bu artık kendime eşit kişiler ile birlikteyken daha güvenli durumların olacağı anlamına geliyor.”

Kopenhag Belediye Başkan Vekili Ninna Thomsen, çarşamba günü Slottet’in açılışına katıldı. Bu yeni LGBTİ bakım evinin şehrin geniş kapsamlı amaçlarından biri olmasının sebebini yerleşik insanların hoş karşılandıklarını hissetmelerini sağlamak olduğunu açıkladı.

Slottet’ın yeni LGBTi profilini benimsemesine rağmen hâlâ her türlü cinsel yönelimi olan kişilere açık.

(Kaynak: The Local'dan aktaran )