Ankara Üniversitesi DTCF’de LGBTİ+ Kolektifi’nin gökkuşağı bayraklı standı “Rektörlük talimatı” iddiasıyla kaldırıldı. 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde bugün güvenlik görevlileri LGBTİ+ Kolektifi’nin standını ve gökkuşağı bayrağını engelledi. Öğrenciler, fakülte yönetimi ile görüşmelerinde talimatın Rektör Erkan İbiş’ten geldiğini, “üniversitenin LGBTİ+’larla anılmamasının istendiğini” ve “rahatsız olanların şikayeti üzerine” bayrağın yasaklandığını öğrendi.

Yıldız Tar'ın Kaosgl'de yer alan haberine göre LGBTİ+ Kolektifi’nden bir öğrenci yaşananlarla ilgili şöyle dedi:

“Biz masada otururken güvenlikler geldi. Masanın sorumlusunu sordular. ‘Dekanlıktan emir geldi’ diyerek masayı kaldırmamızı istediler. Biz de ardından Dekanlığa çıktık. Neden kaldırıldığını sorduk. Dekan; daha önceki standımızı kast ederek ‘Görüntü basına konmuş. Basında görülmüş, rahatsız olunmuş, fakültenin ismi bu şekilde anılmamalı” dedi. Neden bununla anılmaması gerektiğini sorduğumuzda Dekan talimatın Rektör’den geldiğini söyledi. ‘Niye kendinizi ifşa ediyorsunuz? Saldırganlık halinin önünü açıyor’ gibi cümleler kurdu. Sanki biz saldırıyormuşuz gibi bir algı oluşturmaya çalıştı açıkçası. Ancak biz LGBTİ’lerin bu kampüste var olduklarını, mücadele yürüttüklerini görünür kılmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Yaşananlara şahit olan DTCF Nar Kadın Dayanışması’ndan Gizem Kürekçi ise olanları şöyle aktardı:

“Güvenlik şefi LGBTİ+ Kolektifi’nden arkadaşlarımızın standına gelerek bayrağın ve standın kaldırılmasını söyledi. Herhangi bir açıklama yapmadı. Talimat geldiğini söyledi ve ‘LGBTİ bayrağı olan standın kaldırılmasını’ istedi.”

Kürekçi, okuldaki kadın ve LGBTİ+ oluşumları olarak tepkilerini göstereceklerini, üniversitenin yasakçı ve muhafazakar tutumuna karşı birlikte mücadele edeceklerini belirterek, “Özellikle son dönemde muhafazakar bir tavırdan kaynaklı baskının arttığını gözlemliyoruz. Okuldaki tarikat örgütlenmelerine izin verilirken gökkuşağına bayrağına sansür de bu muhafazakarlığın göstergesi” ifadelerini kullandı.