ABD, İstanbul Valiliğinin 19 Haziran’daki 7. Trans Onur Yürüyüşü’nü ve 26 Haziran’da düzenlenmesi planlanan 24. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yasaklamasını “Türkiye’de yakın zamanda görülen ifade özgürlüğünün engellenmesi trendlerini gördüğümüzde bizi endişelendirmektedir. Bu derin şekilde kaygı vericidir” şeklinde değerlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nun İstanbul Valiliğince yasaklanması hakkında konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirby, Valiliğin yürüyüşü yasakladığına ilişkin görüşü sorulduğunda şu cevabı verdi:

“Bildiğiniz gibi biz LGBTİ’lerin biraraya gelerek barışçıl şekilde ifade özgürlüğünü kullanmalarını güçlü bir şekilde destekliyoruz ve bunun İstanbul’da yapılmasını kesinlikle görmek isteriz.”

‘DERİN ŞEKİLDE KAYGI VERİCİDİR’ 

Gazetecinin “Bu Türkiye’deki insan hakları erozyonun sadece bir parçası. Bir süredir yaşanıyor. Türkiye’nin demokrasisinin gidişatı hakkında endişeli misiniz?” sorusunu ise şöyle cevapladı:

“Biz Türk liderlerin kendi anayasalarında da korunmuş olan demokratik prensiplere uygun davranmadıklarını gördüğümüzde bundan rahatsız olmaktayız. Türkiye dost ve müttefik ülke. Türkiye’nin başarılı olmasını görmek isteriz. Türkiye ve Türk halkının başarılı olmasının en iyi yollarından birinin bu demokratik prensiplere uygun yaşamaları olduğuna inanıyoruz. Ve bu gibi kararlar ve Türkiye’de yakın zamanda görülen ifade özgürlüğünün engellenmesi trendlerini gördüğümüzde bizi endişelendirmektedir. Bu derin şekilde kaygı vericidir.”