Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Anayasa Mahkemesi, tüm ülkede eşcinsel evliliklere izin verdi. ABD Başkanı Barack Obama, Anayasa Mahkemesi’nin kararını “tüm Amerika için zafer” olarak ilan etti.

Dokuz üyeli Amerikan Anayasa Mahkemesi, dörde karşı beş üyenin kararıyla, aynı zamanda bazı eyaletlerin eşcinsel evliliklerini yasaklayan kararlarının da üzerinde yetki sahibi olduğunu ortaya koydu. Bu karara kadar Amerika’da yalnızca 36 eyaletle başkent Washington’da eşcinsel evlilikler serbestti.

Washington Post’un haberine göre, Obama Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin kararının Amerika’daki eşcinsel birlikteliklerin önündeki belirsizliği ortadan kaldırdığını söyledi. Kararı “tarihi” olarak nitelendiren Obama, tüm Amerika’nın alınan karardan gurur duyması gerektiğini belirtti.

Obama, Twitter hesabından attığı mesajda da, “Bugün eşitlik mücadelemizde büyük bir adım atıldı, artık erkek kadın tüm eşcinseller herkes gibi evlenebilecek” dedi.

Karar, yaklaşık 20 yıldır eşcinsel hakları ve evliliği konusunda Anayasa Mahkemesi nezdinde yürütülen çabanın bir sonucu.

Mahkeme adına kararı kaleme alan yargıç Anthony Kennedy, eşcinsellere evlilik hakkı verilmemesinin haksızlık olduğunu, bu hakkın tanınmamasının eşcinselleri küçük düşürücü ve ikinci sınıf muamele anlamı taşıdığını söyledi.