Genel olarak farklı ve deneysel işler yapan Mekan Artı “80’lerde Lubunya Olmak” adlı oyunuyla İzmirlilere, Türkiye’de darbe döneminde lubunya olmanın genel ve özel tarihini anlattı.

HDK İzmir LGBTİ Komisyonunun çağrısı ile İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde İzmirlilerle buluşan “80’lerde Lubunya Olmak” adlı tiyatro oyununda, en genci bugün 50 yaşında olan dört trans bireyin 80 askeri darbesi döneminde yaşadıkları anlatılıyor.

Parklarda, üçüncü sınıf otellerde, randevu evlerinde, gece kulüplerinde, Pürtelaş’ta, Dolapdere’de, karakollarda, kışlalarda yaşamak için direnen, hayata delicesine tutunan ve çoğu zaman birbirlerinden başka sarılacak kimseleri olmayan trans bireylerin gözünden, Türkiye’nin işkence ve baskılarla geçen bir döneminin gözler önüne serildiği oyun, İzmir’de faaliyet gösteren Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin 2012 yılında yayınladığı aynı adlı kitaptan Ufuk Tan Altunkaya tarafından sahneye uyarlandı.

Tiyatro gösterimine HDP İzmir milletvekili adayı Ülkü Yalçınkaya da katıldı. Yalçınkaya 80 darbesi döneminde geçen eseri çok beğendiğini ifade ederek “Evren geçtiğimiz günlerde fiziken öldü ama, zihniyeti halen Aksaray’da, darbe anayasasında, insan haklarına aykırı bir şekilde hapishanelerde tutulan hasta tutsaklarda yaşıyor. Bu zihniyeti yıkmak için önümüzde tarihi bir fırsat var. 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin yüzde 10 barajını aşması bu zihniyetin yıkılması için ilk adım olacak” dedi.

(Demokrat Haber)