İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin trans hakları mücadelesini görünür kılmak amacıyla bu yıl 6.sını düzenlediği Trans Onur Haftası’nın programı açıklandı.

LGBTİ Onur Haftası’ndan bir hafta önce, 15-21 Haziran tarihleri arasında yapılacak hafta boyunca İç Güvenlik Paketi’nin LGBTİ’lere etkisinden, trans mültecilerin barınma sorunlarına birçok konu tartışılacak. Hafta kapsamında LGBTİ Onur Haftası ekibiyle Trans Onur Haftası ekibinin oynayacağı “İbneler Dönmelere Karşı” futbol maçı 15 Haziran Pazartesi saat 19.00’da Taksim Spor Kulübü’nde yapılacak.

HDP VE CHP’DEN VEKİLLER DE HAFTAYA KATILACAK

Hafta kapsamında HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal 19 Haziran saat 19.00’da İsmail Beşikçi Vakfı’nda İç Güvenlik Paketi’ni tartışacak.

Haftanın finali ise her yıl binlerce kişinin yürüdüğü Trans Onur Yürüyüşü ile yapılacak. Yürüyüş 21 Haziran Pazar günü saat 17.00’de Taksim Meydanı’ndan başlayacak.

“NEFRET SUÇLARI YASASI İSTERKEN, İÇ GÜVENLİK PAKETİ ÇIKTI!”

Bu seneki Trans Onur Haftası’nın temel mesajı “Bize Bir Yasa Lazım”. Bu mesajla bir süredir çalışmalarını sürdüren İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden Deniz Tunç tüm insan hakları savunucularını haftaya katılmaya çağırdı. KaosGL.org’a konuşan Tunç’un çağrısı şöyle:

“Uzun süredir üzerinde çalıştığımız ‘Bize Bir Yasa Lazım’ kampanyamızla tüm insan hakları savunucuları hem hafta etkinliklerinde bizle olmaya hem de yürüyüşe katılmaya davet ediyoruz. Biz yıllardır nefret cinayetlerinin önüne geçmek için bize nefret suçları yasası lazım olduğunu söylerken, tüm toplumu baskı altına alan bir yasayla karşılaştık. İç Güvenlik Yasası adı altında hepimiz tehdit altındayız. Bu sene de özellikle bu yasaya dikkat çekeceğiz ve hem yasanın kaldırılmasını hem de nefret suçları yasası çıkmasını talep edeceğiz.

“İç Güvenlik Yasası herkesi etkileyecek ama en çok translar tehlike altında. 80 döneminde trans kadınların araçlara doldurulup şehir dışına atıldığı döneme geri dönme riski var. Zaten halihazırda gerek Kabahatler Kanunu gerekse de kolluk kuvvetlerinin keyfi gözaltıları ve işkenceye varan uygulamaları dolayısıyla trans kadınlar ciddi sorunlar yaşıyor. İç Güvenlik Paketi bu uygulamaların daha ileriye taşınması anlamına geliyor.”

TRANS ONUR HAFTASI’NDA NELER VAR?

15 Haz. 14:00 – Basın Açıklaması

Yer: İnsan Hakları Derneği

15 Haz. 19:00 – İbneler Dönmelere Karşı

Yer: Taksim Spor Kulubü

16 Haz. 14:00 – Takı Tasarım Atölyesi

Yer: İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği

17 Haz. 15:00 – Trans* Piknik

Yer: Maçka Parkı

18 Haz. 19:30 – Trans*But Belgesel Film Gösterimi

Yönetmen: Maria Binder

Yer: Şişli Kent Kültür Merkezi

19 Haz. 22:00 – Külotsuz Parti

Yer: Leyla Teras

19 Haz. 19:00 – İç Güvenlik Paketi ve LGBTİ Paneli

Yer: İsmail Beşikçi Vakfı

İç Güvenlik Paketi olarak bilinen, baskıcı ve insan haklarına aykırı düzenlemeler içeren ve toplumsal muhalefeti cezalandırmak amacı ile hazırlanan yasa nedir?

AKP’nin neden İç Güvenlik Yasası’na ihtiyaç duyduğunu, hukuksal boyutunu, LGBTİ’leri nelerin beklediğini konuşmak üzere bir araya geliyoruz. Gerici-baskıcı politikalara BAŞKALDIRIYORUZ!

Konuşmacılar: Av. Eren Keskin, Erdal Ataş (HDP-DHF İttifakı İstanbul Milletvekili), Mahmut Tanal (CHP İstanbul Milletvekili), Kıvılcım Arat (Moderatör)

20 Haz. 14:00 – Trans* Mülteciler ve Barınma Paneli

Yer: İsmail Beşikçi Vakfı

20 Haz. 16:00 – Trans* Kimlikler ve Ruh Sağlığı Paneli

Yer: İsmail Beşikçi Vakfı

Bu oturum ruh sağlığı profesyonellerine ( Psikiyatrist, Psikolog, Psikolojik Danışman, Sosyal Çalışmacı) ve ilgili alanların öğrencilerine açık. Katılmak isteyenlerin [email protected] adresine maili atması gerekmektedir.

Destekleyenler:

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği

Türkiye Psikiyatri Derneği

Moderasyon: Kıvılcım Arat

Konuşmacılar: Dr. Ardıl Bayram Şahin, Dr. Seven Kaptan

21 Haz. 17:00 – Trans* Onur Yürüyüşü

Yer: Taksim (1 Mayıs) Meydanı

Kaynak: KaosGL