Geçtiğimiz yıl yine kalabalık bir gönüllü grubuyla ve 30'un üzerinde etkinlikle düzenlenen İstanbul LGBTİ Onur Haftası, bu yıl da kitle fonuyla organize ediliyor, herkesten destek bekliyor.

Her sene yapılan çağrıya kulak veren bağımsız bir gönüllü grubu tarafından, yeni bir enerji ve yıllardır sürdürdüğü anti-hiyerarşik dayanışma modeliyle hazırlanan 24. İstanbul LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) Onur Haftası bu yıl 20-26 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Geçtiğimiz yıllarda kitle fonlaması (crowdsourcing) yöntemiyle hafta giderlerini karşılayan Onur Haftası gönüllüleri, bu yıl da bir çağrı yaparak herkesi haftanın gerçekleşmesi için destek olmaya çağırdı.

Onur Haftası’na destek olmak isteyenler Indiegogo sitesi üzerindeki kampanyaya katılarak, diledikleri tutarda maddi destek sağlayabilecek.

Onur Haftası gönüllüleri "Geçen yıl polis müdahalesi sonucu yürüyüşümüzü gerçekleştiremesek de, Onur Haftası etkinlikleriyle şehrin çeşitli yerlerinde bir araya gelmiş ve birbirimize dokunarak mücadelemizi güçlendirmiştik. Bu yıl da etkinliklerimizi düzenleyebilmemiz, bir araya gelebilmemiz için desteklerinize ihtiyacımız var." diyor.

İSTANBUL LGBTİ ONUR HAFTASI'NDA NELER VAR?

Yıllardır çeşitli tema başlıkları altında düzenlenen İstanbul Onur Haftası etkinlikleri şimdiye kadar Dikkat Aile Var! Tabu, Bellek, Direniş, Temas, Normal gibi temalarla şekillendi.

Onur Haftası'nda hafta boyunca LGBTİ hareketinin gündemini oluşturan konular hakkında yapılan forumlar, paneller, gösterimlerle daha güçlü bir dayanışma örmenin ve farklı direniş biçimleri örgütlemenin yolları aranacak.

Hafta boyunca herkese açık ve ücretsiz gerçekleşen etkinlikler kapsamında temaya uygun paneller, atölyeler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, piknik, yerel LGBTİ örgütleri buluşması düzenleniyor. Aktivistler, LGBTİ örgütleri temsilcileri, milletvekilleri, yurt içindeki konsoloslukların temsilcileri ve yurt dışından milletvekilleri ve aktivistler hafta boyunca düzenlenen etkinliklerde konuşmacı ve katılımcı olarak yer alacak.

Bu sene 12. senesi olan Hormonlu Domates Ödülleri'nde yine kamuoyuna yapılan açık çağrı ile yılın en homofobik/ transfobik söylemleri oylamaya sunularak seçilecek.

26 Haziran Pazar günü 17.00’da gerçekleştirilecek 14. Onur Yürüyüşü ile hafta sonlanacak. Onur Haftası gönüllüleri yürüyüşün bu yıl yine Taksim'de yapılacağını belirterek "Sokakları da caddeleri de bırakmıyor, hiçbir korkunun bizi hizaya sokmasına izin vermiyoruz. Daha önce de söylediğimiz gibi; hazzın ve bedenin, arzunun ve emeğin, kimliğin, eylemin ve sözün üstünde hiçbir baskı kalmayana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" diyor.

“Sen Yoksan Bir Eksiğiz!” diyen Onur Haftası’na destek olmak için aşağıdaki linkten bağışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz:

https://www.indiegogo.com/projects/2016-istanbul-lgbti-pride--4/x/10551778#/

ONUR HAFTASI HAKKINDA

28 Haziran 1969 günü, New York’taki Stonewall Inn adlı barda eşcinsel ve trans bireyler uzun süredir kendilerine uygulanan baskı ve şiddete karşı ayaklanmış, baskına gelen polisi bara hapsetmiş, yapılan eylemler ve çatışmalar dört gün boyunca sokaklara yayılmıştı.

LGBTİ+ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan bu gün, dünyanın her yerinde Onur Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye'de ise Onur Haftası ilk defa "Cinsel Özgürlük Haftası" adı altında, 1993 yılında kutlanmak istendi. Ancak valiliğin yasaklaması, yapılan gözaltılar ve yurtdışından gelen konukların sınır dışı edilmesi sonucu Onur Yürüyüşü gerçekleştirilemedi.

Yasaklar karşısında hareketin talepleri ve aldığı toplumsal destek güçlendi ve ilk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003'te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. O zaman ancak 20-30 kişiyle yapılan bu ilk yürüyüş, her yıl katlanarak büyüdü. 2013 yılında İstiklal'deki yürüyüşe 100.000 kişinin katıldığı ifade ediliyor. 2015 yılında ise 13. Onur Yürüyüşü beklenmedik şekilde polis tarafından engellendi. Ancak mücadeleyle kararlı olan LGBTİ+ hareketi, 26 Haziran 2016 günü 14. Onur Yürüyüşü'nde yeniden sokakları dolduracak.