*Sinema dört dağ içinde

Türkiye’de 'İnsan Hakları' temalı ilk uluslararası festival olan Dersim İnsan Hakları Film Festivali, Derviş Zaim, Seren Yüce, Sedat Yılmaz gibi yönetmenlerin katılımıyla ve dünya sinemasından örneklerle başlayacak.

Dersim, 20-29 Mayıs tarihleri arasında Tunceli Belediyesi’nin ev sahipliğinde uluslararası bir festivale hazırlanıyor. Bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali zengin gösterim programı ve değerli katılımcıları ile Türkiye’de “İnsan Hakları” temalı ilk uluslararası festival olma özelliği taşımaktadır.

Geçmişten bugüne, yoğun ve süreklileşen baskı ortamı ile hak ihlali merkezi olarak öne çıkan Dersim, kendi meselesi ve gerçeğinden yola çıkarak dünyadaki hak ihlallerine sinema aracılığı ile izlemeye alıyor. Birinci yılda; Türkiye, Asya, Avrupa, Ortadoğu sinemasından filmler, yapımcılar, oyuncular ve yönetmenlerin de yer aldığı ortak bir hayali gerçekleştiriyor.

Sineması olmayan bir şehirde 3 salonla gösterimler düzenleyerek, “Sinema her zaman şenliktir ve dört dağ içinde izlenir” diyerek, uzun yıllar sürecek bir koşunun ilk merhabası ile selamlıyor konuklarını Dersim İnsan Hakları Film Festivali.



'OĞUL'LA AÇILACAK

Festival süresince Gölgeler ve Suretler isimli filmi ile Derviş Zaim; Çoğunluk filmi ile Seren Yüce; MEŞ filmi ile Shiar Abdî; 72. Koğuş filmi ile Murat Saraçoğlu; Saklı Hayatlar filmi ile A. Haluk Ünal; Press filmi ile Sedat Yılmaz, Kayıp Özgürlük filmi ile Umur Hozatlı ve çekimleri Dersim’de gerçekleşen Oğul filmi ile Atilla Cengiz kendi film ekipleriyle Dersim’e gelecek konuklar arasında yer alıyorlar. Oğul filmi festivalin açılış filmi olarak Dersim’de ilk kez seyircisi ile buluşacak. Ustalara Saygı bölümünde ise Yılmaz Güney’in Duvar filmi gösterilecek.

2010 ve 2011 yapımı, Türkiye ve Dünya sinemasından 15 uzun metrajlı film ile sadece Dersim’e değil, komşu illere de seslenmeyi amaçlayan festival; beyazperdenin kokusunu bahar havası ile buluşturmayı, yıllardır yaşanan ‘ihlallere’, oyuncular, yönetmenler ve vizyona girmemiş filmlerle de dikkat çekmeyi istiyor. Ayrıca dünya sinemasının seçkin örnekleri arasında yer alan Siyah Kuğu (Black Swan)- Darren Aronofsky, Geride Kalan (The Time That Remains) - Elia Suleiman, Yağmuru Bile (También la lluvia) - Icíar Bollaín, Tehlikeli Yol (Route Irish) - Ken Loach, Yarın (Morgen) - Marian Crisan, Özgürlük (Korkoro)- Tony Gatlif, Kimse İran Kedilerinden Söz Etmiyor (No One Knows About Persian Cats) - Bahman Ghobadi ile farklı ülke örneklerinden filmleri konuk ediyor.

DİĞER BÖLÜMLER
Festivalin Belgesel Film Bölümü ise geçmişten günümüze uzanan tarihsel dokuya temas eden uluslararası belgeselleri ve kendi içinden çıkarttığı genç yönetmenleri seyirciyle buluşturmayı amaçlıyor.

"Doğanın Çocukları" bölümünde; Sonsuzluğa (Into Enterny) - Michael Madsen; Beyaz Gezegen (The White Planet) - Jean Lemire, Thierry Ragobert, Thierry Piantanida; Son Mevsim Şavaklar - Kazım Öz ve Gole Çhetu - Metin Kahraman, Şerif Karataş filmleri gösterilecek.

“Dersim'in Yakınları" bölümünde; doğa toplumu inancı ile var olan farklı dünya örneklerinden Bab - Aziz - Nacer Khemir, Çimenler (Grass) - Merian C. Cooper Ernest B ve Himalaya- Bir Şefin Çocukluğu (Himalaya - l'enfance d'un chef) - Eric Valli izlenebilecek.

Gerçeği Arayanlar bölümü ise Türkiye ve dünyada vizörün gözünden farklı gerçekliklere, hak ihlallerine temas ediyor. İlk gösterimleri gerçekleştirilecek olan Kara Vagon (Özgür Fındık) , İstanbul Tınıları (Yüksel Yavuz) ve Taşlaşan Vicdanlar (Zeynel Koç- Cenk Örtülü) belgeselleri yönetmenlerin katılımı ile bu bölüm başlığı altında gösterilecek.

Bizden bölümünde Dersimli sinemacıların filmleri gösterilirken, Anısına bölümünde Hrant Dink anısına “Vicdan Filmleri”nin ve Türkiye-Ermenistan filmlerinden örneklerin gösterimi, AGOS gazetesinden Pakrat Estukyan’ın söyleşisi ile yapılacak. Kazım Koyuncu ve Ahmet Kaya’nın anısına yapılacak gösterimler ise yönetmen Ümit Kıvanç’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

Festival çocukları da unutmayarak, hazırladığı film seçkileri ile onları sinema salonuna davet ediyor. Usta yönetmenlerin çizgi sinemasından başlayarak, 5 gün boyunca çocukları Komşum Totoro, Rüzgarlı Vadi, Yürüyen Şato - Hayao Miyazaki, Alvin ve Sincaplar filmleri ile sinemanın hayal dünyasına konuk ediyor. Ayrıca çocuklarla seçtikleri bir masalın filmini yapacakları “Sanukura Film Vırastene - Masallardan Film Yapmak” atölyesi düzenlenecek.

KIS'a KIS'a filmler bölümü ile insan hakları temasına sorular soran festival, SİNEMASAL sohbetlerle festival konuğu yönetmenlerle seyircileri farklı temalar etrafında söyleşilerde topluyor.

NTVMSNBC