Yazıları ve Türkçe’ye kazandırdığı kitaplar nedeniyle 12 Mart darbesinden bu yana farklı dönemlerde yargılanan gazeteci, yayıncı ve insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu, düşünce ve ifade özgürlüğü ile insan hakları ve azınlık hakları alanında gösterdiği çabalar nedeniyle Danimarka Poul Lauritzen Vakfı Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Zarakolu’na ödülünü 10 Aralık Perşembe günü Kopenhag’da Danimarka Kraliyet Yüksek Mahkeme Başkanı aynı zamanda PL Vakfı Başkanı Poul Sögaard tarafından verildi.

'DEMOKRATİKLEŞMENİN KİLİDİ, KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ'

Ragıp Zarakolu için 10 Aralık'ta Kopenhag Tarih Müzesi'nde mütevazi bir tören yapıldı. Törende konuşan Vakıf Başkanı Poul Sögaard Zarakolu'na yürüttüğü ifade özgürlüğü ve uzun erimli insan hakları mücadelesinden dolayı teşekkür etti.

Zarakolu konuşmasında ifade, basın ve yayınlama özgürlüğünün Türkiye'deki son durumuna değindi. Cezaevinde bulunan Sevan Nişanyan, Can Dündar ve diğer gazeteci, yazarların durumuna değinerek “Demokratikleşmenin kilidi Kürt sorununun çözümüdür” dedi. Öteki önemli kilidin ise Ermeni soykırımının tanınması olduğunu belirten Zarakolu, Türkiyedeki yapısal otoriter sisteminin temellerinin '1915 Soykırımı' olduğuna vurgu yaptı. 

YAHUDİLERİ, NAZİ ZULMÜNDEN KAÇIRDI

Adına her yıl 'Barış Ödülü' verilen Poul Lauritzen, Nazi işgali altına giren Danimarka’da kurulan yeraltı direniş hareketine katılmış, bir kolunu yitirmiş, Yahudi kökenli Danimarkalıların bot ve kayıklarla İsveç’e kaçırılmasına yardımcı olmuştu. Daha sonra ülkenin başarılı iş adamlarından biri olan Lauritzen adına, insan hakları savunucularını desteklemek amacıyla PL Vakfı oluşturuldu.

Zarakolu'na verilen PL Vakfı Barış Ödülü, 1987 yılında tiyatro yönetmeni Ali Taygun’a Yunanistan’daki Albaylar cuntası döneminde yapılan işkenceleri sahneye koyduğu ’Çıkmaz Sokak’ (Street With No Exit) oyunu nedeniyle verilmişti.  (Yeni Özgür Politika)