Yapımcı-yönetmen Muhittin İzzet Kandur (Mohydeeen Izzat Quandour), Çerkes Ethem'in hayatını konu alan film için çalışmalara başladı.

 

Kandur ile Yozgat Valisi Necati Şentürk, Belediye başkanı Yusuf Başer ve araştırmacı Ali Şakir Ergin film hakkında bilgi alışverişi yaptılar.

 

Filmin yönetmeni Muhittin İzzet Kandur tarihte Ethem konusunda Yozgat'ın çok önemli bir yerde bulunduğunu söyledi. Bu yılın sonunda çekimlere başlayacaklarını belirten Kandur, "filmin savaş sahneleri de Yozgat'ta çekilecek" dedi.

 

Aslen Ürdün asıllı olan yönetmen Muhittin İzzet Kandur filmi değerlendirirken Çerkes Ethem'in Milli Mücadele için yakınlarına bile idam sehpası kurabilmiş biriyken, son değerlendirmelerini sağlıklı yapamamış ve egosuna teslim olmuş bir lider olduğunu iddia etti.

 

Kandur, "Buna rağmen ciddi zararlar verebilecekken de güçlerini milli mücadele lehine dağıtmayı ihmal etmemiştir. Açıkçası, çok sinematografik bir kişiliğe sahip. Dönem de müthiş öyküler barındırıyor zaten. Sonuçta Ethem'e zamanında Anzavur ayaklanmasını bastırması sırasında Çerkeslerin dediği gibi ‘Bir gün bu yaptıklarından seni kullanıp atacaklar’ ifadeleri doğru çıkmıştır. Eğer niyet iyi olsaydı bu hizmetlerinden dolayı asla hain ilan edilmezdi. Türk tarihinde bir halkı karalamanın bu kadar kolay olduğu ve Türk tarihinde esamesi okunmayan bir adam olarak kalmıştır" diye konuştu.

 

Yönetmen Kandur, 12 bölümlük dizinin savaş sahnelerini Yozgat'ta çekeceklerine değinerek, Yozgat Valisi Necati Şentürk, Belediye başkanı Yusuf Başer'den film için destek sözü aldıklarını belirtti.

 

(Dünya Bülteni)