Yönetmen ve senarist Özcan Alper, Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisine destek vermek için 433 sinemacının imza kampanyası başlatması üzerine “suçu ve suçluyu övmek” suçlamasıyla soruşturma açılmasına “Sanatçıların, yazarların, çizerlerin savaştan yana olacak halleri yok. Tabii ki barıştan yana olacaklar, barışı savunacaklar” diyerek tepki gösterdi.

Bildiride imzası bulunan sinemacılardan biri olan Alper, gazetemize konuşarak, “Ortada bir ‘suç ve suçluyu övme’ durumu yok. Çünkü zaten ortada bir suç yok. O yüzden bu soruşturmanın kendisinde yasa gereği çelişik bir durum var. Bunu basında çıkan haberlerde de görülebileceği gibi hukuk uzmanları da belirtiyorlar” dedi.

Ezgi Atabilen'in Cumhuriyet'te yer alan haberine göre “Sonbahar”, “Rüzgârın Hatıraları”, “Gelecek Uzun Sürer” gibi filmlerin yönetmenliğine imza atan Özcan Alper, sinemacıların Barış İçin Akademisyenler’in bildirisine destek olmak için kaleme alıp imzaladıkları bildirinin “bir hukuk devletinde düşünce ve ifade özgürlüğüne tekamül edeceğini” belirtti. Alper sözlerine şöyle devam etti: “Bunun bir suç teşkil etmesi de garip. Sanatçıların akademisyenleri desteklemesinde garip bir durum yok. Sanatçıların, yazarların, çizerlerin savaştan yana olacak halleri yok.

Tabii ki barıştan yana olacaklar. Tabii ki barışı savunacaklar. Burada bir çelişki görmüyorum. Bütün bunların niye olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bu korku ve baskı hiç kimseye ve memleketin kendisine de iyi gelmiyor. Umarım bütün bu korku ve tahakküm ortamından bir an önce çıkarız. Yeni yıl dileğimiz bu olsun.”