ZEYNEP KURAY – ANF / İSTANBUL

Sanatçı Züleyha'nın, HaberTürk Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut'tan gelen baskılara rağmen, katıldığı bir programda Kürtçe ve Ermenice iki şarkı okuması Bulut ve ekibini çileden çıkardı. Züleyha defalarca "uyarılmasına" rağmen şarkılarını okumakta ısrar etti.

Aynur Doğan’a yapılan ırkçı saldırıdan sonra benzeri bir olayın da Haber Türk kanalında yaşandığı ortaya çıktı. ANF’ye konuşan Züleyha, Aynur Doğan’a yapılan saldırıdan 10 gün önce Haber Türk kanalıyla sözleştiklerini, ancak canlı yayınlanan programa 22 Temmuz’da çıktığını belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“1 Gün programı sunucusu Simge Fıstıkoğlu’nun misafiriydim ve program saat 23.30’da yapılacaktı. Ben Haber Türk’e geldiğimde, müzisyenlerle sohbet ederken, kemancım bana repertuar konusunda uyarıldıklarını, kesinlikle Kürtçe söylenmesini istemediklerini aktararak ‘Ne yapacağız’ diye sordu. Çünkü ben repertuara Kürtçe şarkı almıştım. Özellikle de okumak istediğim Kürtçe ‘Zarin’ parçası vardı. Kemancıya kendilerine ne denildiğini sorduğumda bana, ‘Asla Kürtçe okunmayacak’ dediklerini aktardı. Zaten on dakika sonra da programı koordine eden kadın geldi. Bana aynen, ‘Züleyha hanım bu akşam Kürtçe okunmasını istemiyoruz. Kesinlikle talimat var ‘deyince, talimatı kimin verdiğini sordum. Haber Türk Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut’un olduğunu belirtti.”

SÜREÇ HASSASMIŞ, KÜRTÇE SÖYLEYEMEZSİN!

Yapılan bu uyarılar karşısında tepki gösterdiğini ve ilgililere bugüne kadar böyle bir yasakla karşılaşmadığını söylediğini belirten Züleyha, “Onlara, Aynur Doğan’a yapılan ırkçı saldırıyı kınamak için bir haftadır sokaklarda olduğumu, aynı durumun bir de burada yapılmasına izin vermeyeceğimi kesin bir dille söyledim” dedi.

“Ya programa çıkmayıp, orayı terk edecektim ya da çıkıp hiç çekinmeden söyleyecektim” diyen Züleyha, şunları aktardı: “Ben de ikincisini tercih ettim. Programa iki dakika kala stüdyoya girdik. Sunucu Simge Fıstıkoğlu ile konuşurken onun kulağına bir şeyler söylediler. Ben de tekrar uyardıklarını anladım, zaten böyle bir şey bekliyordum. Programa zaten Kürtçe bir parçayla başlayacaktım. Fıstıkoğlu bana hemen repertuarda hangi şarkıların yer aldığını ve hangi dillerde söyleneceğini sordu. Ben de yayına girdiğimizi, neden böyle bir soru sorduklarını sordum. Simge Fıstıkoğlu rejiden kesin talimat olduğunu, repertuarda kesinlikle Kürtçe olmaması gerektiğini yineledi. Bana, ‘Hassas bir süreçmiş, Kürtçe istemiyorlarmış’ dedi. Bu uyarının tam üç kez yapıldığını hatırlatarak, benim de bu uygulamalara karşı hassas olduğumu belirtip tepki gösterdim.”

ERMENİCE ŞARKI DA OKUDU

Uyarılara rağmen programda ilk parçasını Kürtçe okuduğunu belirten Züleyha, “Sarı Gelin”i de Ermenice ve Türkçe okuyarak bağladığını söyledi. Bu durum karşısında program sunucusu Fıstıkoğlu’nun gerildiğini ifade eden Züleyha, “Hiç aldırış etmedim. Röportaja başlarken Fıstıkoğlu çok tedirgindi, ben de sinirden titriyordum. Ancak geçen süreçte şarkıların hangi dilde olduğunu geçiştirdiğini görünce hemen araya girerek, atlamamamız gereken bir nokta olduğunu söyledim. ‘İzleyicilerimiz şu anda merak ediyordur’ diyerek, seslendirdiğim ilk parçanın Kürtçe olduğunu ardından Ermenice ve Türkçe Sarı gelin okuduğumu aktardım” diye konuştu.

FISTIKOĞLU NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI

Programda sürekli, siyasetin sanat, dil, din, ırk üzerinden yapılamayacağı yönünde konuşulduğunu ifade eden Züleyha, “Ben de bu sözlere karşılık, ‘bırakın biz şarkılarımızı istediğimiz dillerde söyleyelim’ dedim. Bunu söyledikten sonra sunucu iyice gerildi. Herhalde bugüne kadar hiçbir televizyon sunucusu bunu yapmamıştır. Simge Fıstıkoğlu beni bıraktı ve müzisyenlerle sohbet etmeye başladı. Kemancı ve bağlamacıya çok saçma bir soru sordu, ‘Bağlama bizim etnik enstrümanımızdır değil mi?’ dedi. Konu dil üzerinden politikaya gittiği için, bunu engellemek adına orada beni bırakıp tam on dakika müzisyenlerle konuştu.”

BULUT’UN PİŞKİNLİĞİ

Program bittikten sonra ilgililere, Kürt bir sanatçı olduğunu hatırlatarak, kendisini bir daha asla çağırmamalarını söylediğini belirten Züleyha, “Bana Yiğit Bulut’un kesin bir talimatı olmasına rağmen kendilerini dinlemediğimi söylediklerinde orada sunucu Simge Fıstıkoğlu ve programın koordinatörü Gülden hanımla tartışma çıktı. Ben kanaldan çıkarken koordinatör bana, ‘Ben Aleviyim bunu her yerde bağırıyor muyum’ diye çıkıştı. Ben de ‘O senin ayıbın. Aleviler sokakta hakkını ararken sen burada sansür uyguluyorsun’ diye cevap verdim” dedi.

Sahneye “Tek dilde yetmez, 10 dilde merhaba” sloganıyla çıktığını hatırlatan Züleyha, “Çıktığım bütün televizyon programlarında, ATV, TV8, CNN, NTV’de Kürtçe söyledim. Hem Kürt sorunundan besleniyorlar, hem de Kürtçeye sansür uyguluyorlar. Ben bunu kabul edemiyorum. Bütün Yiğit Bulut’u buradan kınıyorum. Kendilerini gazeteci olarak, aydın olarak gösterenler daha beyinlerinde bu sansürü aşmamışsa daha aşılacak çok mesafe var demektir” diye konuştu.