Rosida Koyuncu / Demokrat Haber

İsviçre'de 10-19 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası 15. Cenevre İnsan Hakları Film ve Forum Festivali bugün başlıyor. Festivalde filmler, forumlar, fotoğraf sergileri, gece partileri var.

Festivalde 'insan hakları herkesin haklarıdır' felsefesiyle seks işçileri, LGBTİ hakları, kadın hakları, bireysel ve özel hakları da esas alan geniş çerçevede bir festival.

Festivalin program kapak fotoğrafı ve afişi ise 2014 yılında Suruç'ta AFP muhabiri Bulent Kılıç tarafından çekilen Kürt kadınlarıydı.

Festivalin ilk günkü forum açılışı Türkiye gündemli “Erdoğanın Korkunç Değişimi” adıyla gerçekleşecek. Foruma konuşmacı olarak BM İnsanlık dışı işkence Raportörü Nils Melzer, Sosyolog Pınar Selek, P 24.Org Gazetecisi Yavuz Baydar olacak. Yazar Gazeteci Aslı Erdoğan ise görüntülü video ile katılım gösterecek.

'İsrailliler ve Filistinliler İşgale Karşı' oturumunda “Barışı Engelemek” adlı bir filmin gösteriminden sonra Eski BBC Muhabiri Claire Doole moderatörlüğünde Filistinli Barış Aktivisti ve Şiddetsiz Ulus Derneğin Kurucusu Ali Abu Awwad ve Tel-Aviv Üniversitesinde uzun süre ders vermiş emekli Profesör ve İşgale Dur De derneğinin Kurucusu Daniel Bar-Tal konuşacak.

'Suçların Kanıtları' adlı oturumda da film gösterimi ardından Suriye'de daha önce yaşamış avukatlar, aktivistler, uluslararası insan hakları derneğin kurucuları ve Rwanda Katliamın davacısı Stephen Rapp katılımcılar arasında yerini alacak.

Suriye'deki savaşta katledilenlerin, mülteci olanların, mülteci olmaya çalışırken denizlerde boğulanların hepsi suçun kanıtlarıdır diyecekler.

'Yemen Bakışlardan Uzak Kaosa Doğru' oturumunda Suriye savaşı bitmeden 2015 yılından beri Yemen'deki İç savaşı anlatan film gösteriminden sonra Poitik Seanslar Üniversitesinde Yemen Üzerine Araştırma yapan Laurent Bonnetoy ve BBC yemen muhabiri katılımcı olacak.

'Transgender ve İnterseks' oturumunda “The Pearl of Afrıca” filmin gösteriminden sonra RTS gazetecisi Nancy Ypsilantis moderasyonluğunda söyleşi gerçekleşecek.

Lozan Üniversitesi'nden Bilim Felsefecisi ve Araştırmacı Cynthia Kraus, ILGA World Derneğinden Ruth Baldacchino ve 360 Trans Grup Aktivististi Marianne de Uthemann oturumda konuşacak.

Savaşı görsellerle anlatan Ortadoğunun farklı ülkelerinden gelen fotomuhabirlerin fotoğraf sergileri olacak.

Türkiyeden Bulent Kılıç ve Talibanlı fotoğrafçı Farzana Wahidy sergide olacak. 12 Mart Günü Saat 18.00’de Filistinli Abdul Rahman Katanani Barışı temsil eden Zeytin ağacından yaptığı eserlerini sunacak.

Festivalin daha ayrıntılı programına buradan bakabilirsiniz.