TRT Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin gelecek yıl İsveç'te düzenlenecek olan Eurovision şarkı yarışmasına katılmayacağını duyurdu. TRT'nin yarışmaya katılmama gerekçesi ise EBU'nun ayrıcalıklı 5 ülkesinin yarışmaya doğrudan katılması ve oylama sistemindeki değişiklik olarak açıklandı.

Açıklama TRT Genel Müdürlüğü'nden geldi. TRT,  Mayıs 2013'te İsveç'in Malmö kentinde düzenlenecek Eurovision 2013 Şarkı Yarışması'na Türkiye'nin katılmayacağını duyurdu. TRT'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin  1976-1977-1979 ve 1994 yıllarında ise çeşitli sebeplerle yarışmaya katılmama kararı alındığı hatırlatılarak 1997 yılında Şebnem Paker'in yorumladığı "Dinle" adlı eserle üçüncülüğün kazanıldığı ve bu başarıyla Türk kamuoyunun yarışmaya ilgisinin arttığı kaydedildi.

SON 10 YILDA 7 BAŞARI

Açıklamada TRT'nin son 10 yıl içerisinde; bir birincilik (2003), üç dördüncülük (2004, 2007, 2009) iki yedincilik (2008, 2012), bir ikincilik (2010)’le tarihi bir başarıya imza attığı belirtilerek, oylama sisteminin değiştirilmesinin yarışmadaki başarısızlıkların nedeni olarak gösterildi. 2011 yılından itibaren izleyici oylarının etkisi %50’ye indirildiği hatırlatılan açıklamada, alınan kararda EBU’nun ayrıcalıklı üyesi olan Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu belirtildi.

Belirtilen bu 5 ülkenin yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finallerde yarıştığı bu durumun haksızlığa neden olduğu belirtilen açıklamada, yarışma için gereken çalışmaların yapıldığı ancak yarışmaya katılmama yönünde karar alındığı belirtildi.

TRT'NİN TEPKİSİ YARIŞMADAKİ HAKSIZLIKLAR

Eurovision Şarkı Yarışması’na katılım kararının yayıncı kuruluşa ait olduğu belirtilen açıklamada, TRT'nin 2013 yılında İsveç'te düzenlenecek 58. Eurovizion Şarkı Yarışması'na katılmama kararı alındığı belirtildi. Açıklamada, sürecin Eurovision Şarkı Yarışması ikinci Özel Danışma Kurulu Üyelerinin görüşleri de dikkate alınarak, bu dönem içerisinde ileriki yılların stratejisini oluşturulacağı belirtildi.