Nilay VARDAR / Bianet

 

Şehir tiyatrolarının yönetmeliğinin değişmesine karşı sanat yönetmenleri bir araya gelerek "Tiyatroları, tiyatrocular yönetir. Sanat sanatçının işidir" diyerek tepki gösterdi.

 

Yönetmeliğin değişmesi üzerine Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu ve altı yönetim kurulu üyesi istifa etmişti.

 

Dün de 1996-2000 yılları arasında Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği yapan, dört yıldır da Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın sanat danışmanlığı yapan Kenan Işık istifa etti.

 

Yeni yönetmeliğe göre, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda "repertuar kurulu" yerine "edebi kurul" geliyor. Bu kurulun başında bir bürokrat olacak.

 

Genel sanat yönetmeninin başında olduğu ve yedi kişiden oluşan yönetim kurulunun başkanlığına ise Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı getirilecek; Başkan yardımcısı ise Kültür Daire İşleri Başkanı olacak.

 

ALKAYA: TİYATROYU ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE ÇEVİRDİLER

Orhan Alkaya, genel sanat yönetmeninin tiyatronun temsilcisi olduğunu ancak yeni yönetmelikle bunun yok edildiğini söylüyor.

 

"Zaten genel sanat yönetmenini, Belediye Başkanı atıyor. Yardımcısını önerilen üç kişi arasından yine Belediye Başkanı atıyor. Kurulda iki meclis üyesi var. Ama bunların hiçbiri yetmemiş ki tamamen bürokratlar getirilmek isteniyor.

 

"Kurulda yer alan sanatçıların seçimle gelmesi de kaldırıldı. Bunun yerine içinde sanatçı geçmeyen 'sözleşmeli memur' ibaresi kondu. Yani hem edebi hem de genel kurula isterlerse yedide yedi sanatçı olmayan 'sözleşmeli memur' getirebilirler.

 

"Temel vasfı sanat kurumu olan tiyatroyu şube müdürlüğüne indirecek kadar fütursuzlaşanların önünde diz çökmeyeceğiz. Ama bu esnada 100 yıllık kurum çok büyük bir yara alacak."

 

"AYDINLANMAYI SAĞLAYAN EN ESKİ KURUM"

Basın toplantısında konuşan sanat yönetmenleri, yönetmelik geri çekilene kadar mücadele edeceklerini söyledi.

 

"Hey sen kameraman, o kamera öyle mi tutulur; elini oraya öyle koyma" diye toplantıyı izleyen kameramana seslenen Mazlum Kiper, "İşte ben kamera kullanmasını bilmem, işine karışırsam da böyle olur" dedi.

 

Ayşenil Şamlıoğlu: Şehir tiyatrolarının İstanbul'da doğan herkesin biçimlenmesinde etkisi vardır. 40 yıl hizmet verdiğim mesleğimde geldiğim son nokta, bu kadar değer verdiğim bu tiyatroyu, üç yıl idare etmek değil, arkadaşlarımla yürütme şerefine ulaşmaktı. Ama Şehir Tiyatrolarının son genel sanat yönetmeni olmaktan hüzün ve üzüntüm o kadar büyük ki; meslekte edindiğim her şeyin üstünü çarşaf gibi kapattı.

 

Hayati Yazıcı: Şehir tiyatroları 1914'de yani 98 yıl önce cumhuriyetten önce kurulmuş ve Türkiye'nin aydınlanmasında  en önemli yere sahip kurumlardan biridir. Aynı zamanda bir tiyatro okuludur. Bugün geldiğimiz nokta, o dönemden ne kadar geriye gittiğimizin göstergesidir.

 

Şükrü Türen: Hiçbir zaman genel sanat yönetmeni repertuarı tek başına belirlememiştir. Her zaman repertuar demokratik bir şekilde ekiple belirlendi. Sabah perde açıldığında yüreği pır pır etmeyen biri bu repertuarı hazırlayamaz.

 

Gencay Gürün: Osmanlı'dan kalan en eski sanat kurumuna yapılan bu müdahale sanat cinayetidir. Bu yanlıştan dönülecek çünkü kimse böyle bir yükün altında kalmak istemez.

 

Erol Keskin, Nurullah Tuncer, Hamit Akınlı, Taner Barlas da birer konuşma yaptı.