Ordu’nun Taşbaşı Mahallesi’ndeki 1853 yılında yerleşik Hristiyanlar için inşa edilen ve bugün kültür merkezi olarak kullanılan tarihi kilise, arkeoloji müzesine dönüştürülecek.

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan restorasyon için 1.2 milyon TL ödenek talep ettiklerini belirterek, “Şu anda restorasyon projemiz hazır. Binaya aslını ve özelliğini bozan, sonradan yapılan eklemeler restorasyon ile ortadan kaldırılacak. Çevre düzeni ve görselliği ile yeni dönemde Arkeoloji Müzesi olarak kullanmayı amaçlıyoruz” dedi.

Uğur Toparlak, “Tarihi 5. ve 6. yüzyıla dayanan Kurul Kalesi’nde 2010 yılında başlayan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin Ordu’da sergilenmesi için bir arkeoloji müzesi ihtiyacı ortaya çıktı. Kazıların devam etmesi için kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ödenek gönderiliyor. Buradaki kazılar devam edecek. Ayrıca Ordu’dan çıkarılan veya alınıp başka müzelerde sergilenen eserlerimizi Ordu’ya getirerek arkeoloji müzesinde sergilemek istiyoruz. Dolayısıyla Taşbaşı Mahallesi’nde bulunan Tarihi Kiliseyi arkeoloji müzesi olarak Ordu’ya kazandırmak için çalışmalara başladık” diye konuştu.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma ünvanına sahip Kurul Kalesi Kazıları, Ordu il merkezine 20 km uzaklıkta yer almakta.

Kurul Kalesi günümüzden yaklaşık 2100 yıl öncesine tarihlenmekte. Kullanıldığı dönem içerisinde bir garnizon olduğu düşünülüyor. Konumu itibari ile etrafına oldukça hakim ve yüksek bir alanda bulunmakta.

Kale’nin ayrıca VI. Mithridates döneminde kullanım gördüğü düşünülmekte. Karadeniz bölgesindeki arkeolojik araştırmaların yetersizliği düşünüldüğünde bu kazı daha da önemli bir hale geliyor.

Yapılan kazılarda giriş kapısı, dinsel ve kültsel alanlar seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıça figürleri gibi birçok buluntu çıkmakta.

Fakat burada çıkarılan eserler, Ordu’daki arkeoloji müzesi yoksunluğundan dolayı başka şehirlere gitmekte ve oralarda sergilenmekte.