Sözleşmeleri yenilenmeyen ve görevlerine son verilen Diyarbakır Şehir Tiyatrosu oyuncuları, "Şanoya Bajêr ya Amedê (Amed Şehir Tiyatrosu)" adıyla yeni bir sahne kurdular. Eski ismi Diyarbakır Sanat Merkezi olan ve uzun zamandır atıl kalan mekan bundan sonra Amed Şehir Tiyatrosu sahnesi olarak devam edecek.

Hatice Kamer'in BBC Türkçe'de yer alan haberine göre Şehir Tiyatrosu sahnesinin ilk gösterimi de yine aynı ekibin oyuncularından Özcan Ateş'in "Dawiya Dawi ( En Sonunda) adıyla hazırladığı Kürtçe stand up gösterisi oldu.

Özcan, şehir tiyatrosu döneminde başından geçen komik ve ironik olayları mizahi bir dille anlattığı gösterimi izleyiciler tarafından tam not aldı. Tiyatroyla birlikte mekanın galeri bölümü de gazeteci Zehra Doğan'ın "141" adlı ilk kişisel resim sergisine de ev sahipliği yapıyor. Mekanı baştan sona kısa bir sürede yenileyen tiyatrocular, kayyımun işlerine son vermesinden sonra alternatifsiz olmadıklarını göstermek adına bir araya geldiklerini ifade ettiler.

Gösteriden sonra Oyuncular adına konuşma yapan Berfin Emektar, "Sahneler hep bizimdi" diyerek hazırladıkları ortak basın metinini okudu.

"Taşı ilk yontan da bizdik, toprağımızı, aşımızı korumak için ilk cenk eden de. İlk büyücüler de bizlerdik, hakikat yolunda ilk dervişler de. İlk ninnileri de biz söyledik yeni doğanlara, hayata veda edenlere ağıtları da biz yaktık. Aşkları yazan da biziz, yaşayan da. Zulme uğrayan hep ilkin biz olduk, direnen de yine biz! Spartacus' un destanını bugüne aktaran anlatıcılarıydık. Mehmet Tunçların çığlığına tanık olan da yine biz!" diye konuştu.

Zor günlerden geçtiklerini aktaran Emektar, iyi günlerin yakın olduğunu söyleyerek "Hayat biziz sanat biziz" dedi ve şöyle devam etti:

"Onlar ise, hep saldırdılar ordularıyla, yalanlarıyla, iktidarlarıyla, her şeyi satın alacaklarına inandıkları paralarıyla yarattığımız ne varsa yok etmeye çalıştılar. 5 bin yıldır sahnemizi işgal etmek için cümle şerleriyle hep saldırdılar. Ama başaramadılar. İnsandan hayattan ve sanattan yana tarafsız, ilk insandan bu yana iyiliği ve güzelliği yok etmek isteyen her şeye 'Hayır' diyerek yeni bir dünya var edeceğiz." 

ŞEHİR TİYATROSU ZULMÜN ÖNÜNDE BAŞ EĞMEMİŞTİR

Feshedilen Büyükşehir Belediyesi meclisinin üyelerinden Serra Küçük, tutuklu eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın mesajlarını ileterek sanatçıların bu girişiminin çok değerli olduğunu ifade etti.

Oyunu izleyenler arasında bulunan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, gösterimden sonra kısa bir konuşma yaptı. Baydemir, belediye başkanlığı yaptığı döneme ilişkin tiyatrocularla yaşadığı kısa anekdotları paylaştı ve şehir tiyatrosu oyuncularının çok başarılı oyunlar sergilediklerini söyledi.

Tiyatrocuların işine son verilmesini kınayan Baydemir "Şehir Tiyatrosu zulmün önünde baş eğmemiştir" dedi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, "Şehir Tiyatrosu zulmün önünde baş eğmemiştir" dedi.