Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ni ziyaret eden sanatçılar adına konuşan Yavuz Bingöl, saldırı için binlerce yıl kardeş olarak yaşayan, değişik etnik grupların bulunduğu Reyhanlı'nın seçilmesini manidar bulduklarını söyledi.

Biraraya gelen sanatçılar Onur Akın, Hilmi Yarayıcı, Yavuz Bingöl, Pelin Batu, Suavi, Edip Akbayram, Ahmet Koç, Şebnem Gürsoy, Barış Atay, Sümer Ezgü ve Orhan Alkaya, ilçede 11 Mayıs'ta meydana gelen iki ayrı patlamada yaşamını yitiren aileleri ziyaret etti.

Patlamada ölen Mustafa Kaya'nın evine giden sanatçılar, babası Hamit Kaya ve ailesine başsağlığı diledi. Yavuz Bingöl, "Sanatçı ağabeylerle birlikte Reyhanlı'dayız. Ateş düştüğü yeri yakar. Burada evlatlarını, yakınlarını kaybetmiş insanların, ailelerin acılarını paylaşmaya geldik. Onların duyduğu acıyı doğal olarak hissedemeyiz ama Antakya çok özel bir şehirdir. Bin yıldır çok etnik kültürün kardeşçe yaşadığı bir bölgedir. Burada yapılan bu eylemi, katliamı çok manidar buluyoruz" dedi.

Reyhanlı'ya geliş nedenlerinin, acıları paylaşmak olduğunu söyleyen Bingöl, burada bir duruş sergilemek istediklerinden söz ederek, şöyle devam etti:

"Burada oynanmak istenen oyunun, yaş itibari ile ne anlama geldiğini bilen sanatçılarız. Burada bulunan herkes, buranın matematiğini çözmüştür. O nedenle, burada bir duruş sergilemek gerekiyor. Çünkü 1980 öncesi bu tip olaylara çok alışık bir kuşağız. Buradaki insanların acısını paylaşıyoruz."

Sanatçı Ahmet Koç ise olayları yorumlayabilecek sanatçılar olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Sanatçı ve sanatla ilgilenen insanların görmek istemediği bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu tablo, sanat camiasını çok derinden etkiledi. Daha önce biz buraya konserlere geldiğimiz için biliyoruz. Buradaki kardeşlik havası ve değişik etnik kökenlerden insanların bir arada, nasıl güzel yaşayabildikleri bizim çok hoşumuza giden bir şeydi. Fakat bu havanın burada bozulmak istendiğini görüyoruz. Uzun süredir bizim hissettiğimiz bir şeydi. En son tabi bu olay olana kadar. Bundan dolayı sanat camiası olarak çok üzgünüz. Bu olayların bir daha olabileceğine inanmıyoruz. İnsanlarda neyin ne olduğunu biliyorlar diye düşünüyoruz."

Sanatçı Hilmi Yarayıcı ise, "Bizler buraya konserlere geldiğimizde, bu bölgenin insanlarının bir arada yaşadıklarını gördük. Bu kardeşliğe gölge düşmemelidir" ifadelerini kullandı.

Ailelerle görüşen sanatçılar, bir de basın açıklaması yaptı. Pelin Batu’nun okuduğu açıklamada, Hatay’ın, Suriye’ye geçiş yolu ve askeri merkez yapılmak istendiği belirtildi:

“Bu, savaş mağduru Suriyelilerin acısını da artırıyor. Şimdi ülkemizde, Ortadoğu’da ve dünyada barış istemek daha da önem kazanıyor. Alevi, Sünni, Türk, Kürt, Arap, Hıristiyan, Yahudi bugüne dek kardeşçe yaşamış Hatay’ın acısını yüreklerimizde hissediyoruz. Buraya kardeşlik hukukuna destek olmaya, baş sağlığı dilemeye geldik.”