Doğuda devam eden olağanüstü hal ortamına, ölümlere ve bitmek bilmez sokağa çıkma yasaklarına karşı, sanatçılar, akademisyenler ve sanat kuruluşları “Barışa pencere aç” başlıklı bir bildiriyle, barış çağrısı yaptı.

Ali Kazma, Ali Akay, Defne Ayas, Fulya Erdemci gibi isimlerle, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye şubesi gibi kuruluşların imzacıları arasında olduğu çağrı metninde, sanat ve eğitim kurumlarından, savaş haline karşı sessiz kalmamaları istendi.

 “Barışa sanatla ses verin”, “güncel sanat güncel savaşa karşı” denilen bildirinin tam metni ve imzacıları şöyle:

SANAT KURUMLARINA AÇIK ÇAĞRI METNİ

Doğu’da savaş tüm şiddeti ile devam ediyor. Devlet ayrım gözetmeksizin halka her türlü şiddeti uygulayarak, bölgeyi topyekûn ablukaya almış durumda.

Batı’daki barış eylemleri baskı ile susturuluyor. Ana akım medya olan biten karşısında sessiz ve susturulmuş.

Her güne bitmek bilmeyen devlet şiddeti ve ölüm haberleriyle uyanıyoruz. Bizler sanat kurumlarının barışa sanatla ses vermesini ve barış isteyen sanatçıları desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz.

Sayın Sanat ve Eğitim Kurumları Yöneticileri

Yönettiğimiz, çalıştığımız, içinde yer aldığımız kurumlarının sokağa bakan pencerelerini, vitrinlerini sanata açalım. Mütevazı da olsa, süregelmekte olan savaşa, ayrımcılığa, milliyetçiliğe karşı, mekânın imkânlarına göre: poster, fotoğraf, metin, şiir, kolaj, video, yerleştirme gibi çeşitli formlarda işlere yer verelim istiyoruz.  Barış için başlattığımız bu arayışın karşılık bulması umudu ile.

İmzacılar
(Kültür Servisi)