İkinci Bahar ve Gönül Yarası dizileriyle, Üç Maymun filminin çekildiği sempatik bir Fatih semti olarak bildiğimiz Samatya caz ezgileriyle renklendi.

Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) tarafından düzenlenen ve Fatih Belediyesi’nin evsahipliğini yaptığı “Samatya’da Müzik; Zil ve CazFestivali 29 Haziran’da Kerem Görsev Trio ile başladı.

30 Haziran’da Arto Tunçboyacıyan Trio ve 1 Temmuz’da Leman Sam festival kapsamındaki ücretsiz konserlerini Samatya Meydanında verecekler.

Eski İstanbul Milletvekili ve Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in başkanlığını yaptığı TURAD; farklı kültürleri yüz yıllardır bir arada barındıran ‘İstanbul mozaği’ni tam anlamıyla yansıtan eski ve renkli bir semt olan Samatya’yı canlandırma, bir turistik çekim merkezi haline getirme yolunda çalışmalarına bir müzik festivali ekledi: İstanbul’lu zil ustası aile Zilcinyan’ların anısına; “Samatya’da Zil ve Caz”

Fatih Belediyesi ev sahipliğinde Samatya Meydanı’nda başlayan “Samatya’da Müzik; Zil ve Caz Festivali” kapsamında 29-30 Haziran ve 1 Temmuz 2011 tarihlerinde sırasıyla Kerem Görsev Trio, Arto Tunçboyacıyan Trio ve Leman Sam sahne alacaklar. Saat 21:30’da başlayacak konserler ücretsiz olarak izlenebilecek.

ZİLCİYANLAR

17. yüzyılın başlarında Trabzon’dan İstanbul’a göç ederek Samatya’ya yerleşen ve yaptıkları zillerle Saray’ın ilgisini çeken Zilciyan Ailesinin, ilk atölyesi Samatya’da kurulmuş. Dönemin padişahının özel fermanıyla zil üretme hakkı kazanan Zilciyan Ailesi’nin kalay, bakır ve altın karışımından özel bir formülle ürettikleri ziller, halen Rock ve Caz dünyasının usta bateristleri tarafından ısrarla aranıyor. The Beatles, U2, Deep Purple, Pink Floyd, Rolling Stones, Gun’s and Roses ve enstrümantal grupların en ünlüsü Shadow’un ritmik davulcusu Brian Bennet gibi dünyaca ünlü sanatçılar tarafından tercih edilmiş ve edilmeye devam ediyor.

‘AMACIMIZ HALKIN PROJEYİ SAHİPLENMESİ’

Görüşlerini aldığımız TURAD Başkanı Bahattin Yücel, Samatya’nın kültürel tarihini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını, bu amaçla yaptıkları festivalde, katılan sanatçıların da kendilerine yardımcı olduğunu, ayrıca Fatih Belediyesi ve Mey içkinin de katkı verdiğini anlattı, kendilerine teşekkür etti. Yücel, Samatya çevresindeki tarihi dokunun aslına uygun resterasyonu ve dış cephelerinin boyanması çalışmalarının da çeşitli desteklerle devam ettiğini belirtti ve amaçlarının halkın yaptıkları projeleri sahiplenmesi olduğunu söyledi.

SAMATYA HER ZAMAN SİZİ BEKLİYOR

Samatya sadece bu tür etkinlikler zamanında değil, her zaman İstanbulluları dinlenmeye ve eğlenmeye bekliyor. Diğer semtlerden daha sakin ortamı, kaliteli hizmetleri ve daha uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor.

ZİLCİYANLARA HEMŞERİLERİNDEN BİR SELAM

“Samatya’da Müzik; Zil ve Caz” festivaliyle semt halkı, hemşerileri Zilciyanlara bir selam gönderiyor aynı zamanda…

Herhangi bir müzayedede bir servet ödenerek alındığına şahit olabileceğiniz bir zil markası, Zildjian. Bu zillerin 1623 yılında Trabzon’da başlayan hikayesi, Samatya’ya uzanıyor, Varlık Vergisi yıllarında kesintiye uğruyor…

VARLIK VERGİSİ AİLEYİ SARSTI

Bir Zildjian zilinin nasıl yapıldığı hâlâ muamma. Bakır ve kalayın dövülerek zil haline gelmesinden sonra çelik kalemlerle zilin her tarafına dokunularak en iyi sesin yakalandığı biliniyor. Ses kalitesi konusunda müzisyenler mutabık, ay yıldızlı “Made In Turkey” yazılı zillerin dünyanın dört yanından müdavimi var. Bir çırpıda sayacak olursak, Beatles’ın davulcusu Ringo Star (Richard Starkey), Rolling Stones’un davulcusu Charlie Watts, Cream’den Ginger Baker, Jimi Hendrix’in bateristi Mitch Mitchell. Brian Bennet ve Yes, Uriah Heep, Deep Purple, Pink Floyd, Guns' n Roses Mike Fleetwood… Ünlü cazcılar Roy Haynes, sol Gubin, Kenny Clare, Jo Jones, Ed Thigpen, Cotin Baikley… Zildjian zillerini efsane haline getiren uzun tonaliteli, parlak sesi.

Zilciyan ailesinin hikayesi 1623 yılına dayanıyor. Asıl ustalığı kalaycılık olan Kerope Zildjian ilk zillerini Trabzon’da yapıyor. Ta o günlerden kalma formül yüzyıllar boyu saklı kalıyor. Bu sır Mikael Zildjian’ın 73 yaşında ölmesine kadar aile tarafından korunmuş. Aile üretime Trabzon’un ardından Samatya’da devam ediyor. Son durak Sağmalcılar.

Formülü babadan oğluna devreden ailenin Varlık Vergisi döneminde yaşadığı sarsıntı arşivlere şöyle geçmiş; “Vergi borcunu ödemeyen Vahan ve Mikail Zilciyan’ın, Sancaktar Hayrettin Mahallesi, İnekçi sokak 45-47 no’lu ticarethanesinde hacz edilen torna, makine, komple demir ve tahta kazanlar, zil imali için alât ve edevat ile “17 adet bando zili vesair bando levazımatı” (Tasvir-i Efkâr, 3 Haziran 1943).

Servetlerinin önemli bir kısmını kaybetmelerinin ardından, açılan bir kapı zillerinin dünya çapında ünlenmesini sağlıyor. Beatles’ın keşfinin ardından ziller caz orkestraları, rock gruplarının gözbebeği haline geliyor. Ünlü müzisyenler yapım aşamalarını izlemek için Türkiye’yi ziyaret ediyorlar. Ama zillerin kalıba dökülmesinden önceki karışımı Mikael Zilciyan gece yarısı tek başına gerçekleştiriyor.
Yapılan tüm zilleri teker teker kontrol etmesi, imzalaması ve çalışkanlığıyla tanınan Mikael Zildjian’ın ölümünün ardından üçyüz yıllık sır çırakların merakı sayesinde ortaya çıkıyor. Ustalarının formülünü gizlice izleyerek öğrenen Mehmet Tamdeğer ve Agop Tomurcuk dağılan zil atölyesini 1981 yılında yeniden kuruyor.

BİR KOLU ABD’DE

El işiyle yapılan ziller artık İstanbul Agop, Bosphorus, Pasha, Amedia isimleriyle üretiliyor. Mikael Usta’nın ölümünden sonra amcaoğlu Avadis Zilciyan, firmanın isim haklarını satın alarak ABD’ye gidiyor ve orada Zildjian adıyla üretimine başlıyor. Bu ziller fabrikasyon.

Ziller çeşitli isimlerle devam etse de ailenin sırrı hâlâ tam olarak bilinmiyor.

DEMOKRAT HABER