Diyarbakır’da beş gündür devam eden Uluslararası Kürdistan Sanat Buluşması kapsamında Kürdistan Sergisi açıldı. Kürdistan’ın dört parçası ve dünyanın birçok yerinen 230 sanatçının Rojava’ya destek amacıyla çalışmalarını gönderdiği sergi, büyük ilgi gördü...

Diyarbakır Belediyesi internet sitesinde yer alan habere göre, Resim ve Heykel sempozyumu, paneller ve seminerlerle beş gündür sürdürülen Kürdistan Uluslararası Sanat Buluşması 230 sanatçının eserinin yer aldığı sergiyle devam etti. Eserler Sümerpark Amed Sanat Galerisi, Cegerxwin Kültür ve Sanat Merkezi ve Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu’nda sergilendi.

Sergide Portekizli sanatçı Ressam Carlos Farinha’nın elinde silahıyla ve daha sonra müzik enstrümanıyla resmettiği YPJ’li kadın tablosu, sanatçı Metin Çelik’in Jin û Hebun  (Yaşam ve Varoluş) adlı çalışması dikkat çeken çalışmalar arasında yer aldı. Ayrıca Diyarbakır’dan sergiye katılan sanatçı Gökhan Aslan’ın darağacına birbirine zincirlerle bağlanmış, köle pazarlarında satılan Şengalli kadınları anlattığı “Qêrini” (Çığlık) adlı güncel sanat performansı serginin dikkat çeken çalışmaları arasında yer aldı.

Sergi Aram Tigran Kent Konservatuarı Müzik Eğitmeni Şerko Kanîvar’ın sanatçıların üretimlerinden  yola çıkarak, Rojava’daki direnişi anlatan şiirlerle sunduğu programda Tertip Komitesi adına sanatçı Munîr Şêxê bir konuşma yaptı.

‘ANCAK ÖZGÜR İNSAN ÖZGÜR BİR SANAT YARATABİLİR’   

Münîr Şêxê Kürdistan projesi için Kuzey, güney, doğu, batı Kürdistan, İstanbul ve Avrupa ‘da kurulan komisyonlarda  görev alan ve bu serginin hayata geçirilmesinde emek harcayan sanatçılara teşekkür etti.

Dünyanın her yerinden 230 Kürt ve Kürt dostu sanatçının eserlerinin sergileneceği  bu serginin Kürt resim ve heykel sanatı tarihinde de önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Şêxê, sözlerine şöyle devam etti:  “Bu önemli kentte gerçekleşen bu  güzel çalışma, Rojava’ya destek amacıyla yapılıyor.  Büyük bir emekle ortaya çıkan bu serginin elbette ki siyasi bir mesajı da var. Ancak özgür insan özgür bir sanat yaratabilir.”

Bahar Demirtaş ise özgür Kürt kadını ve tüm kadın sanatçılar adına katılımcıları selamlayarak, bu çalışmada kendileriyle birlikte oldukları için teşekkür etti.

Sergi 7 Mart tarihine kadar devam edecek.