Yayınladığı kitaplar nedeniyle hakkında yıllardır çeşitli davalar açılan yayıncı Ragıp Zarakolu, düşünce ve ifade özgürlüğü ile insan hakları alanında gösterdiği olağanüstü çabalar nedeniyle PL Fonu Barış Ödülü’ne layık görüldü. Zarakolu ödülünü 10 Aralık Perşembe günü Kopenhag’da PL Fonu başkanı Poul Sögaard’dan alacak.

PL Fonu Barış Ödülü, Birleşmiş Milletler Evrensel İnsanhakları beyannamesi kapsamında şiddet yoluna başvurmadan demokrasi için mücadele veren kişi ve organizasyonlara veriliyor.

NORVEÇ'TEN DE ÖDÜL ALMIŞTI 

Ragıp Zarakolu, 2005 yılında da Norveç Yazarlar Birliği’nin Norveç Kültür Bakanlığı’yla birlikte verdiği “İfade Özgürlüğü Ödülü”ne hak kazanmıştı.

PL Fonu ilk barış ödülünü de bir Türkiyeli almıştı. 

PL Fonu Barış Ödülü ilk kez, 1987 yılında Türk tiyatro yönetmen Ali Taygun’a Yunanistan’daki Albaylar cuntası döneminde yapılan işkenceleri sahneye koyduğu ’Çıkmaz Sokak’ (Street With No Exit) oyunu nedeniyle verilmişti. Ali Taygun, dönemin yöneticileri tarafından yurtdışına çıkma yasağı konunca ödülünü almaya Kopenhag’a gelememiş ve PL Fonu yöneticilerinden Poul Lauritzen, Carl Seeber ve Prof. Erik Siesby Taygun’a ödülü Ankara’da vermişlerdi.

ZARAKOLU KİMDİR

1948 yılında İstanbul Büyükada’da doğdu. 1977 yılında eşi Ayşe Nur Zarakolu ile birlikte yayıncılığa başladı. Türk makamlarının birçok taciziyle mücadele etmek zorunda kalan Zarakolu, düşünce özgürlüğü ve “Türkiye’de farklı düşünce ve kültürlere saygının Türkiye’de yaygınlaşması” mücadelesini hiçbir zaman terk etmedi. Eşiyle birlikte cezaevine de girmelerine neden olan bu baskılar, kitaplarına el konması veya imha edilmesi, ağır para cezaları verilmesi yayınevi üzerinde tehdit de oluşturuyordu. Bir süre Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanlığı görevini de yürüten Zarakolu, Kürt sorunu ve Türkiye’deki azınlıkların durumu ile yakından ilgilendi. Zarakolu, ilk kez 1971 yılında Uluslararası Af Örgütü Amnesty International ile gizli bağlantıları olduğu iddiasıyla 5 ay hapis yattı.