PEN Türkiye Yazarlar Derneği’nin Duygu Asena Ödülü, dün gece yapılan törenle bu yıl 25. yılını kutlayan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi’ne verildi.

Fransız Kültür Merkezi'nde yapılan ödül gecesinin açılış konuşmasını PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral yaptı. Ödülün gerekçesini ise PEN Türkiye’nin Genel Sekreteri Tülin Dursun okudu.

GEREKÇE

Gerekçe şöyle: "25 Yıl önce Belge yoksa tarih de yoktur, diye yola çıkan, adeta yoktan var edilen, tepeden tırnağa dayanışma duygusu içinde gerçekleştirilen, o gün bugün misyonunu sadece dev kütüphanesi, arşivleri, koleksiyonlarıyla değil, etkinliklerle, kadın araştırmalarıyla, uluslararası sempozyum, sözlü tarih projeleriyle, kadınların belleğine ve geleceğine kaynaklık ettiği için, kuşaktan kuşağa bilgi aktarımı sağladığı için, gelecek kuşaklara ilham verdiği için 2016 PEN Duygu Asena Ödülü'nün Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi' ne verilmesi kararlaştırılmıştır."

Zeynep Oral konuşmasında Duygu Asena’nın kadın hakları mücadelesindeki önemini hatırlattı ve bu ödülü onun adına vermenin bugün erkek şiddetinin gittikçe arttı ortamda daha da önem kazanmakta olduğunu belirtti.

25 YAZARLI KİTAP: CANIMI YAKMA

Oral ödül gecesinde PEN’in hazırladığı “Canımı Yanma” adlı öykü ve deneme derlemesinin de okura tanıtılacağını söyledi. 25 yazarın eserinin bulunduğu kitap PEN Norveç’in katkılarıyla Kırmızı Kedi Yayınevi’nden yayınlandı. Kitabı İlknur Özdemir yayına hazırladı ve sırasıyla Ayşe Kulin, Ayşe Kilimci, Adnan Özyalçıner, Adnan Binyazar, Büşra Ersanlı, Çiler İlhan, Erendiz Atasü, Feride Çiçekoğlu, Feridun Andaç, Feyza Hepçilingirler, Işıl Özgentürk, Jale Sancak, M. Sadık Aslankara, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Mine G. Kırıkkanat, Nilüfer Açıkalın, Nilüfer Kuyaş, Sezer Ateş Ayvaz, Suzan Samancı, Tülin Dursun, Ulviye Alpay, Yasemin YŞazıcı, Zeynep Aliye, Zeynep Altıok ve Zeynep Oral’ın öykü ve denemeleri yer aldı.

Duygu Asena Ödülü’nü Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Başkanı adına Fatmagül Berktay, Duygu Asena’nın mesai arkadaşı Ayşegül Sönmez’in elinden aldı. Berktay konuşmasında hafta içinde yapılan 8 Mart eylemini andı ve “dövizleriyle yürüyen kadınların yanında eminim Duygu Asena da yürüyordur” dedi.

İlki 2006'da İpek Çalışlar'ın "Latife Hanım" adlı çalışmasına verilen PEN Duygu Asena Ödülü'nü, 2015'te Lafife Tekin ve Gümüşlük Akademisi, 2014’te Mücella Yapıcı, 2013’te Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 2012’de Büşra Ersanlı ve Ayşe Berktay ve  2011'de Nevin Berktaş, 2010'da ise Pınar Selek almıştı.

(Kaynak: Bianet)