1973 yılında yaşamını yitiren Pablo Neruda'nın zehirlendiği yönündeki iddialar, uluslararası bir uzman heyet tarafından incelenecek. Neruda'nın kemikleri üzerindeki toksikoloji testleri Arjantinli ve İspanyol uzmanlar tarafından, Uluslararası Kızılhaç'tan bir gözlemci heyetinin huzurunda gerçekleşecek.

Yakında Şili'ye gideceğini açıklayan İspanyol uzman Francisco Etxeberria, "Aradan 40 yıl geçmiş olsa dahi ölüm nedenini açıklığa kavuşturacak yöntemlere sahibiz" dedi.

Pablo Neruda, Sosyalist Cumhurbaşkanı Salvador Allende hükümetini deviren, General Augusto Pinochet önderliğindeki askeri darbeden 12 gün sonra ölmüştü.

Komünist şair, Cumhurbaşkanı Allende'nin dost çevresinde yer alıyordu. Darbeyi sert biçimde eleştiren Neruda, askerlerin müdahalesini Şili'ye bir ihanet olarak yorumlamıştı.

Neruda'nın, prostat kanserine bağlı olarak yaşamını yitirdiği iddia ediliyordu. Ancak şoförü Manuel Araya Osorio, Neruda'nın zehirlendiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Şili makamları 2011 yılında soruşturma başlatmıştı.

1904'te Şili'de dünyaya gelen Pablo Neruda, 1923'te ilk şiir kitabı Crepusculario yayımlandı. Neruda, 1945'de Komünist Parti'den Senato'ya seçildi ve 1948'de siyasi nedenlerle sürgün hayatı yaşamaya başladı. Pinochet darbesi sonrası hayatını kaybeden Neruda'nın eserlerinin okunması 1990'a kadar Şili'de yasaklandı. (ETHA)