Bu yıl ‘cesaret’ teması ile 15 farklı ülkeden toplam 61 filmin gösterileceği 12. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, önceki akşam Şişli Kent Kültür’de düzenlenen geceyle açılışı yapıldı.

12. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin açılış gecesinin sunuculuğunu Onur Saylak yaparken oyuncu Müjde Ar ve eşi Ercan Karakaş, özel konuk olarak yer aldı.

Gecede Müjde Ar ve bir set işçisine ‘İşçi Onur Ödülü’ verildi.

‘SEFALETİN DİBİNE VURDUK’

Ödülünü DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun elinden alan Müjde Ar, “Ben biliyorum ki, totaliter düzenler insanları ne kadar kul olarak görürlerse görsünler, sonunda yıkılmaya mahkumlardır. Ben KHK’lı değilim ama ben de televizyonda yaptığımız 4 kadın programından ötürü ekranlardan kovulmuştum. İyi ki kovmuşlar” dedi.

40 yıl önce çekilen ‘Kibar Feyzo’ filminden söz eden Ar “Bence Kibar Feyzo, tam tamına bir başkaldırının filmidir, isyanın filmidir. Ve feodalitenin altında ezilen insanların hikayesidir” dedi.

Müjde Ar şöyle devam etti:

“1978 yılında adı geçen Harran köyü, 65 derece bir sıcak. İki buçuk ay aldık. Sefaletin dibine vurduk orada. Adile Naşit ile bir öğretmenevi gibi bir yer vardı, öğretmen de yok zaten. Bizi bir odaya aldılar. İki demir yatak ve bira kutuları içinde ayaklarında su vardı. Bunlar ne dedim, ‘Abla bunlar fare için, akrep için, bildiğin her şey için’ dedi. Rahmetli Adile Naşit de sinekten bile korkardı. Birbirimizi dürtüp ‘Ne geldi’ diye soruyorduk. Filmi böyle bitirdik. Bende çok güzel anılar var. Bana dediler ki, ‘Sen çok dişisin, köy kadını olamazsın.’ Arzu Film’den tırnaklarımı kopara kopara aldım. Bence Kibar Feyzo, tam tamına bir başkaldırının filmidir, isyanın filmidir. Ve feodalitenin altında ezilen insanların hikayesidir.”

 “Kibar Feyzo” filminin eskimediğini, bugün de aynı heyecanla izlendiğini dile getiren Ar, “Düzen değişmiş midir? Değişmemiştir. Aynı acımasızlık devam etmektedir. Ama ben biliyorum ki totaliter düzenler insanları ne kadar kul olarak görürlerse görsünler, sonunda yıkılmaya mahkumlardır. Ben KHK’lı değilim ama ben de televizyonda yaptığımız dört kadın programından ötürü ekranlardan kovulmuştum. İyi ki kovmuşlar. İki buçuk yıl da hapsim var, ağzımı çok fazla açamıyorum ama aşağı yukarı neler söyleyeceğimi tahmin ediyorsunuzdur” dedi.

Ar, torunlarının her hafta sonu ‘Kibar Feyzo’ filmini izlediğini ve kendisine “Ya babaanne, ağanın pokunun üstüne pok olir mi?” dediğini, kendisinin ise her zaman aynı yanıtı verdiğini söyledi: “Olur, hem de çok iyi olur!”

Gece, KHK ile görevlerinden uzaklaştırılan akademisyenlerin yaptığı kısa konuşmalarla devam etti.

(Kaynak: Gazete Şujin)