MEDYAFARESİ ÖZEL / Show TV'nin ilgi çeken dizisi Muhteşem Yüzyıl'da, Kanuni'nin, daha önce "Kürdistansız" okunan mektubu bu kez orjinal haliyle verildi.

Show TV’deki Muhteşem Yüzyıl dizisinde Kanuni’nin mektubunda yer alan "Kürdistan" kelimesi de sansürsüz olarak ilk kez ekrana geldi.

Osmanlı Sultanı Süleyman’ı diğer padişahlarından ayıran bir özelliği de, yazdırdığı mektupların girişinde uzun uzun kendisinden övgüyle söz etmesiydi. Mektubun girişine, torunu olduğu padişahların adlarını ve hükmettiği toprak parçalarını teker teker yazdırırdı.

Hatırlanacağı üzere, Muhteşem Yüzyıl’ın ilk bölümlerinde Sultan Süleyman’ın Macar kralına yazdığı mektubun girişinde "...Akdeniz’in ve Karadeniz’in ve Rumeli’nin Anadolu’nun ve Karaman’ın..." derken, orjinal mektuptaki "Kürdistan" kelimesi es geçilerek sansür uygulanmıştı.

BDP’li milletvekilleri bu durumu protesto etmiş, hatta konuyu Meclis’e taşıyacaklarını bildirmişlerdi.

Görünüşe göre Muhteşem Yüzyıl’ın senaristleri duruma el koydu ve mektubu orjinal metniyle sansürsüz olarak Halit Ergenç’e (Sultan Süleyman karakteri) okuttu.

İşte o mektuptaki girişin orjinal metni;

"Ben ki, sultanu’s selatin ve burhanu’l havakin tac-bahş-i husrevan-ı ruy-i zemin zillulllah fi’l-ardayn Akdeniz’in ve Karadeniz’in ve Rumeli’nin Anadolu’nun ve Karaman’ın ve Rum’un ve vilayet-i Zulkadriyye’nin ve Diyarbekr’in ve Kürdistan ve Azerbaycan’ın ve Şam’ın ve Haleb’in ve Mısır’ın ve Medine’nin ve Kudüs’ün ve külliyen diyar-ı Arab’ın ve Yemen’in ve dahi nice memleketlerin ki... Sultanı ve padişahı Sultan Beyazıd han oğlu Sultan Selim Han oğlu Sultan Süleyman Hanım."

İŞTE O ANLARIN VİDEOSU: