Ercüment Gürçay / Demokrat Haber

Muammer Ketencoğlu ve Balkan Yolculuğu Topluluğu‘nun “Sandığımdan Rumeli Türküleri” albümü önümüzdeki günlerde raflarda yerini alacak.

Muammer Ketencoğlu ve Balkan Yolculuğu Topluluğu daha önce yayımladıkları 3 albümlerinde ‘çok dilli’ repertuarlara yer vermişti. Grubun kuruluşunun 20. yılında yayımlanan 4. albüm olan “Sandığımdan Rumeli Türküleri” 82 dakika ile grubun en uzun süreli albümü olma özelliğini de taşıyor.

Albümde Türkçe söylenen 23 türkü yer alıyor. Ağırlıklı olarak Bulgaristan’da söylenen türküler var. Bu türküler 50’li yıllardan itibaren Bulgaristan Türk toplumunun yetiştirdiği birçok sanatçıdan okunmuş yüzlerce şarkı arasından zorlu bir seçimle albüme girmiş. Albümde Makedonya, Prizren, Romanya ve Moldova Gagauzları'ndan derlenen türküler de var. Bir de Değirmenköy- Silivri türküsü var. Bu türküye kaynaklık eden Emine Albayrak’ın sesini kaydın başında duyuyoruz.

Albümün lansman konseri  23 Şubat’ ta Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleştirilecek  ve ücretsiz olacak.

MUAMMER KETENCOĞLU’NUN MÜZİK SANDIĞI

Müzisyen, besteci, müzik araştırmacısı, radyo programcısı Muammer Ketencoğlu 1993 yılından bugüne Kalan Müzik ile çalışmalarını sürdürüyor. 1993'te eski ve yeni Yunanca şarkılardan oluşan ilk albümü; “Sevdalı Kıyılar/ Latremena Akrogalia” ile dinleyiciye merhaba demişti.

Ardından 1994 ve 1996'da iki Rebetiko seçkisi olan; “Rebetika “ ve “Rebetika II; İzmir ve İstanbul'dan Yıllanmış Şarkılar” seçkilerini,  1995'te, köklerini geleneksel Doğu Avrupa Yahudi müziğinden alan Klezmer tarzından örneklerin yer aldığı “Klezmer Müziğinin Öncüleri” başlıklı seçkiyi ve yine 1995'te “Halklardan Ezgiler” başlığıyla her kasette bir ülke ya da bölgenin halk müziği geleneğini en saf örnekleriyle bir araya getiren Ermenistan Halk Müziği, Azerbaycan Halk Müziği, Gürcistan Halk Müziği (İberya Özkan'ın katkılarıyla) Orta Asya Türki Cumhuriyetlerden Halk Müziği isimleriyle dört kasetten oluşan bir antoloji yayınladı.

2001 Nisan’ında çocukluk düşü olan “Karanfilin Moruna/Anadolu Zeybekleri” albümünü yayınladı. Ketencoğlu' nun 1980'lerden beri çok yakın dost olduğu seçkin müzisyen Cengiz Onural ile beraber kaydettiği bu albüm; hem zeybek müziğinin hayat bulduğu iki ülke Türkiye ve Yunanistan'ın müzik geleneklerini harmanlayan bir deneme, hem de kitapçığındaki yazılar ve katkıda bulunan müzisyenler açısından bir belgesel yapıt niteliğinde.

1996’da Sumru Ağıryürüyen, Brenna MacCrimmon ve Cevdet Erek ile birlikte kurduğu, Balkanların her yanından halk şarkıları ve dans havaları seslendiren Balkan Yolculuğu Topluluğu ile 2001 Eylül’ünde “Ayde Mori” adlı albümünü yayımladı. Bu albüm bugün de bir Balkan Müziği kült albümü olarak dinlenmekte.

Muammer Ketencoğlu, 2007 Temmuz’unda kaybettiği müzisyen arkadaşı Aytunç Nevzat Matracı anısına, konser kayıtlarından oluşan “Balkan Yolculuğu/ The Balkan Journey” adlı albümü yayınladı.

2008’de “Balkan Yolculuğu” ile Balkan Savaşı’nın 100. Yılı nedeniyle yayımlanan “Balkan Sesleri” albümünü yaptı.

Ketencoğlu, doğduğu topraklara bir vefa borcu olarak hazırladığı “İzmir Hatırası/ Smyrna Recollections” adlı albümünü Ocak 2008’de dinleyenlerin beğenisine sundu.

Ketencoğlu, 2010 Haziran'ında bestelerinden oluşan "Gezgin / The Traveler" adlı albümünü yayınladı. Müziğini besleyen çeşitli geleneklerden esinler taşıyan ezgilerine yer verdiği bu albüm Ketencoğlu’nun ilk beste albümüydü.

***

Daha fazlası için:

www.muammerketencoğlu.com

http://tunaninberiyani.blogspot.com/