Serdar Korucu / Birgün

Genç sanatçıları desteklemek ve güncel sanat için platform oluşturmak amacıyla Siemens Sanat tarafından düzenlenen “Sınırlar Yörüngeler” yarışmasında başarılı bulunan yapıtlar sergilenmeye başladı. On sanatçının eserinin yer aldığı serginin öne çıkan yapıtlarından biri Baran Çağınlı’nın “Anma”sı.

Gezi Parkı eylemleri ile ön plana çıkan 90 kuşağının içinden gelen bir sanatçı Baran Çağınlı. Kendilerinden öncekiler tarafından apolitik görünen ama aslında dünyaya hiç de duyarsız kalmadıkları yeni anlaşılan bir kuşaktan.

Baran Çağınlı’yı öne çıkartan eseri bir yıl önce Hacettepe Üniversitesi’nde sergilendi. Adı “Yeni Kabil”di. Hem dünyanın kardeşi Habil’i öldüren ilk katiline, hem de 2001’deki 11 Eylül saldırıları ardından ABD’nin operasyonu ile kaderi değişen Afganistan’ın başkentine atıfta bulunuyordu. Ama bir başka mesajı daha vardı ki bu onu tartışmanın odağına yerleştirdi.

Eser Kur’an yapraklarının yapıştırıldığı bir füzeydi. Tıpkı bugün mezhep savaşına sürüklenen Suriye’de yaklaşık 1350 yıl önce yaşanan Sünni - Şii çatlağının dönüm noktalarından Sıffın Savaşı’nda olduğu gibi. Emevi hanedanının kurucusu Muaviye’nin ordusunun dönemin halifesi Ali’ye karşı yürüttüğü savaşta “Sonuca Allah karar versin” diye mızraklarının ucuna taktığı Kur’an yapraklarını hatırlatıyordu eseri. Ancak bu yapıt tepki gördü bazı kesimler tarafından.

Önce medyada yer aldı ardından hedef gösterildi. Bunun üzerine harekete geçti Çağınlı. Eserini kendi elleriyle imha etti. Fakat bu baskı süreci ona yeni bir eser kazandırdı, “Anma”yı…

Sadece iki gün dayanabilen, mesaj dolu füzesinin küllerini sergiliyor bugün Barış Çağınlı. 10 ayrı kavanozda, üzerinde bir bilgi etiketi ile birlikte. Bize sanata olan tahammülsüzlüğü her bakışta anlatırcasına…