Fransalı Magnum fotoğrafçıMarc Riboud, hayatını kaybetti.

Bianet’in haberine göre; ailesi, uzun süredir tedavi gören 93 yaşındaki Riboud’nun 30 Ağustos’ta hayatını kaybettiğini açıkladı.

Riboud’nun siyah beyaz fotoğrafları dünyaca tanınıyordu.

ABD’deki Vietnam savaşı protestoları sırasında, elindeki çiçekle Pentagon önündeki güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelen aktivist Jan Rose Kasmir’in yer aldığı fotoğraf, en ikonik fotoğraflarından biri haline geldi.

İran Tahran’da Humeyni resmiyle kaplı duvarın önünden geçen çarşaflı kadınların göründüğü fotoğraf da en çok bilinen fotoğrafları arasındaydı.

Riboud 75 yaşındayken, gazeteci Metin Göktepe cinayeti davasının Afyon Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasını da izlemişti.


MARC RİBOUD KİMDİR?

1923’te Lyon yakınlarındaki Saint-Genis-Laval’da doğdu.

İlk fotoğraflarını babasının hediye ettiği küçük bir Vest-Pocket’la çekmeye başladığında 14 yaşındaydı.

1945-9148 arasında bir yüksekokulda mühendislik okurken, bir taraftan da bir fabrikada çalışıyordu. Daha sonra fotoğrafçılık yapmaya karar verdi.

1953’te Life dergisinde ilk fotoğrafı yayınlandı. Yine aynı sene Henri Cartier-Bresson ve de Robert Capa’nın davetiyle Magnum’a katıldı.

Çin, Japonya, Kuzey Vietnam, Afganistan, Kamboçya, Küba, Sovyetler’de fotoğraflar çekti, Cezayir’in ve Sahra altı Afrika ülkelerinin bağımsızlaşma süreçlerini görüntüleri.

Overseas Press Club, ICP Infinity Award ve Nadar gibi ödüllere layık görüldü.

Riboud’nun İstanbul'da çektiği fotoğraflardan: